Παρά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: ουδεμία ουσιώδης πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και ουδέν σχέδιο υπήρξε για τον κορωνοϊό.

Το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ και ειδικά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στους επόμενους μήνες τα αναμενόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αττική, δεν τέθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στην ατζέντα των διαδοχικών του συναντήσεων (με τα αντίστοιχα Δελτία Τύπου και τις απαραίτητες φωτογραφίες) που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Περιφέρεια ζει το 40% του πληθυσμού της χώρας.

Επίσης, ουδεμία μέριμνα έχει υπάρξει από πλευράς Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για την ύπαρξη επαρκών χώρων εξέτασης πολιτών προκειμένου να διαπιστωθεί το αν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Μπορεί τα ζητήματα αυτά να μην εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής καθώς αφορούν και το Υπουργείο Υγείας, είναι όμως μέρος της κοινωνικής ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση της Ρένας Δούρου ενδιαφέρθηκε για τα Δημόσια Νοσοκομεία, παρότι και τότε δεν ήταν στην τυπική αρμοδιότητα ης Περιφέρειας Αττικής, προχωρώντας μάλιστα σε Προγραμματικές Συμβάσεις για την αγορά κρίσιμου και μεγάλης βαρύτητας Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού αξίας συνολικά 68 εκατ ευρώ. Σήμερα, ο κ. Πατούλης είναι τόσο ανίσχυρος ή αδιάφορος ώστε να καταφέρει κάποιες ρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών της Αττικής και της Δημόσιας Υγείας;

Αλλά και στα ζητήματα, που άπτονται της άμεσης αρμοδιότητας και υπευθυνότητας της Περιφέρειας Αττικής, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τα αντιμικροβιακά υλικά για την προστασία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής αγοράστηκαν άρον -άρον, με έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 28/2/20 και αφού τα κρούσματα είχαν φθάσει στη χώρα μας. Ουδεμία προετοιμασία.

Το χειρότερο, υπάρχουν Υπηρεσίες (πχ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α Αθήνας στο επταώροφο κτίριο επί της οδού Χίου 16 στο Μεταξουργείο με 200 περίπου εργαζομένους) που έχουν ξεμείνει από καθαριότητα, καθώς οι σχετικές συμβάσεις έληξαν στις 31/1/20, όμως η Διοίκηση της Περιφέρειας αδιαφόρησε για την επίλυση του προβλήματος, παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Χωρίς καθαριότητα σε συνθήκες ανάπτυξης της επιδημίας!

Όμως με την σημερινή Διοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής κάνει “Νέα Αρχή” και στις διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών, μελετών κλπ. Έχουμε πλέον συγκεκριμένα παραδείγματα αδιαφανών διαδικασιών και φωτογραφικών διαγωνισμών.

Ενδεικτικά:

  • Πρόσληψη συμβούλου που θα προτείνει το πως θα οργανωθεί η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στα κτίρια της Περιφέρειας Αττικής. Προϋπολογισμός 74.400 ευρώ για ένα τόσο απλό αντικείμενο! Και προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό το να έχει εκτελέσει Σύμβαση οργάνωσης συλλογής βιοαποβλήτων, όταν όμως στο συγκεκριμένο προς ανάθεση αντικείμενο δεν περιλαμβάνεται η οργάνωσης συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς δεν υπάρχουν βιοαπόβλητα προς συλλογή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Κι αυτό αναφέρεται ενδεικτικά γιατί υπάρχει πληθώρα άλλων υπερβολικών προϋποθέσεων, καθώς και βαθμολόγηση των προσφορών, που είναι κατά βάση υποκειμενική και έχει συντελεστή βαρύτητας 80%, όταν η οικονομική προσφορά έχει συντελεστή βαρύτητας 20%, με συνέπεια να εξαϋλώνεται ο υγιής ανταγωνισμός.

  • Πρόσληψη συμβούλου που θα προτείνει την οργάνωση των “γωνιών Ανακύκλωσης” στην Αττική. Προϋπολογισμός 74.400 ευρώ. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό το να έχει εκτελέσει Σύμβαση “παροχής υπηρεσιών υποστήριξης δημόσιας αρχής στην εξέταση εκθέσεων Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) στο πλαίσιο ένταξης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων για χρηματοδότηση”, όταν όμως στο συγκεκριμένο προς ανάθεση αντικείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια υπηρεσία, δηλαδή ένταξης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων για χρηματοδότηση. Παρομοίως με την προηγούμενη περίπτωση, υπάρχουν κι εδώ αντίστοιχοι όροι στον διαγωνισμό, οι οποίοι εξαϋλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

  • Προμήθεια πασχαλινών στολιδιών. Προϋπολογισμός 74.400 ευρώ για 81 στολίδια τύπου “Λαγουδάκι”, “Κοκοράκι”, “Κοτοπουλάκι”, “Αυγουλάκι”. Ναι, καλά διαβάσατε, δεν πρόκειται για ανέκδοτο, πρόκειται για τεχνικές προδιαγραφές δημόσιου διαγωνισμού, για διαμόρφωση δημόσιου χώρου, της σημερινής Διοίκησης, που πράγματι κάνει “νέα αρχή” προς τη λάθος κατεύθυνση: σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Share This