Με ψήφισμα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, η Δύναμη Ζωής, αφού υπογραμμίζει την πεποίθηση της ότι “η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να είναι ενεργητικός παράγοντας συνεργασίας των λαών για την Ειρήνη και τη σταθερότητα, στη βάση των αρχών του ΟΗΕ”, ζητά ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο να καλέσει την κυβέρνηση να:
- Να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.
- Να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
- Να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο και στη συνεργασία των δύο λαών.
-
Να πρωτοστατήσει σε μία καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, ως αρωγός της Unesco και του ΟΗΕ.
Αναλυτικά το κείμενο του Ψηφίσματος που κατέθεσε η Δύναμη Ζωής :
Η Αγία Σοφία, κορυφαίο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαθρησκευτικού διαλόγου, μετατρέπεται από την τουρκική κυβέρνηση απροσχημάτιστα σε τζαμί. Μια προκλητική, αναθεωρητική και άκρως επικίνδυνη απόφαση, που πλήττει το διεθνές δίκαιο, δεν αφορά διμερείς σχέσεις αλλά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα.
Η Αγία Σοφία, που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 15 αιώνες, από το 1934 λειτουργεί ως Μουσείο και από το 1985 προστατεύεται από την UNESCO με την συγκατάθεση της Τουρκίας.
Με την απόφαση της αυτή, η Τουρκία που φέρει διεθνή ευθύνη, παραβιάζει τις Συνθήκες της UNESCO όπως αυτές κυρώθηκαν από την ίδια στις 16 Μαρτίου 1983.
Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία, τη μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος.
Η “διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου”, η “διπλωματία του βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει βαρύ τίμημα για τη χώρα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τη μια, επί 8 μήνες απέφυγε να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που εξασφάλισε από την ΕΕ, η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, ενώ από την άλλη, δεν πρωτοστάτησε στον ευρωτουρκικό διάλογο, επιτείνει τις δυσκολίες για να υπάρξει εποικοδομητικός, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διάλογος με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας.
Με την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να είναι ενεργητικός παράγοντας συνεργασίας των λαών για την Ειρήνη και τη σταθερότητα, στη βάση των αρχών του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι πρέπει
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να καλέσει την Κυβέρνηση
Να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο και στη συνεργασία των δύο λαών.
Να πρωτοστατήσει σε μία καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, ως αρωγός της Unesco και του ΟΗΕ.