Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών σήμερα και το σύνθημα «όλοι ίσοι όλοι διαφορετικοί» ακούγεται επίκαιρο όσο ποτέ, επιβάλλοντας εγρήγορση απέναντι στα φαινόμενα αυξανόμενης βίας, ρατσισμού και τρανσφοβίας, μέσα σε κλίμα αδιαφορίας και ατιμωρησίας.
Οι 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε και τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στη χώρα μας, λένε πολλά για πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν, από εμάς αλλά και από μια Πολιτεία που θέλει να κοιτάζει προς το αύριο και όχι το χθες, υιοθετώντας σειρά νομοθετικών και όχι μόνο, μέτρων, που αφορούν νομικές τροποποιήσεις ως μέτρα κατά της ρατσιστικής ρητορικής και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα υγείας. Εφαρμόζοντας σειρά ευρωπαϊκών καλών πρακτικών και στη χώρα μας.
Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα στο αυτονόητο παραμένει ζητούμενο και δεν μπορεί να αποτελεί κάποιο είδος παράπλευρης απώλειας της πανδημίας, που κάνει ακόμη πιο οδυνηρές τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
Η Δύναμη Ζωής κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (2014 – 2019), έδωσε έμπρακτο δείγμα γραφής, εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Δείξαμε έτσι το ποιος ακριβώς μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα ως δημόσιου οργανισμού που επιδιώκει την συμπερίληψη και την αποδοχή όλων των πολιτών, παλεύοντας κατά των οπισθοδρομικών στερεοτύπων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
Το 2015 το κεντρικό κτίριο της Διοίκησης της Περιφέρειας, στη λεωφόρο Συγγρού, έγινε το πρώτο δημόσιο κτίριο που φωταγωγείται με τα χρώματα του Athens Pride. Ήμασταν ο πρώτος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας που θεσπίσαμε το 2016 την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών στην οποία περιλαμβάνεται και άρθρο απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στις υπηρεσίες της. Μετείχαμε σε εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, συμβολικές δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, αναρτήσεις μπάνερ στο κτίριο της Περιφέρειας, κ.α.. Και δεν μείναμε σε αυτά. Μετείχαμε στις σχετικές εκδηλώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και μοιραστήκαμε τις καλές πρακτικές στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Δυστυχώς το νήμα αυτών των ενεργειών δεν βρήκε συνέχεια από τη σημερινή Διοίκηση.
Την ίδια στιγμή η σημερινή κυβέρνηση, που πλέον ολοκληρώνει τη θητεία της στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να σφραγίσει θετικά την προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση καταπολέμησης των Διακρίσεων λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας ή Χαρακτηριστικών Φύλου. Θα ήταν ο καλύτερος τρόπος τιμής για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για τα 10 χρόνια από τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Άλλη μία χαμένη ευκαιρία.
Αλλά κι ένα ακόμη κίνητρο να μην ξεχάσουμε τον Zak / Zackie και τα καθημερινά θύματα της τρανσφοβίας. Για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας στο πλευρό των θυμάτων του τρανσφοβικού μίσους. Τον μακρύ αγώνα που δίνουμε μαζί, κάθε μέρα, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας αλληλεγγύης για ζωή με αξιοπρέπεια.