Τις καταγγελίες και τις ανησυχίες των κατοίκων φέρνει στο προσκήνιο η Δύναμη Ζωής
Τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες κατοίκων της περιοχής της Κινέτας (Π.Ε. Δυτικής Αττικής), για την ανεξέλεγκτη απόθεση φερτών και άλλων αδρανών υλικών, στην περιοχή τους, φέρνει στο προσκήνιο η Δύναμη Ζωής, με ερώτησή της προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ζητώντας ενέργειες με χρονοδιάγραμμα, αφού μετά από έναν χρόνο από την απόθεσή τους δεν έχει γίνει τίποτα.
Οι ανεξέλεγκτοι, εδώ και έναν χρόνο, χώροι απόθεσης φερτών και άλλων αδρανών υλικών συνιστούν σοβαρή απειλή υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, για δύο λόγους:
- γιατί τα υλικά αυτά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες αν παρασυρθούν από τα νερά μιας έντονης βροχόπτωσης.
- εξαιτίας της μετατροπής των χώρων αυτών σε χωματερές καθώς ανεξέλεγκτα πετιούνται παράνομα κάθε είδους απόβλητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, έχουν δημιουργηθεί χώροι απόθεσης φερτών υλικών, από τον καθαρισμό των πληγεισών περιοχών και των ρεμάτων, πέρσι τον Νοέμβριο, ύστερα από το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο, σε τουλάχιστον τρία σημεία: α) παράλληλα με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, δίπλα ακριβώς στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, β) στην παραλία της Κινέτας, 50 μέτρα από την παραλία λουομένων και γ) στο ρέμα Πίκας που πλημμύρισε πέρσι το Νοέμβριο, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.
Ωστόσο και παρά τους όποιους καθαρισμούς, το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει σε σημεία του κατεστραμμένο και σε ό,τι αφορά το ρέμα Πίκας, παραμένει ορατός ο κίνδυνος απόφραξής του, καθώς, το βάθος του έχει εμφανώς περιορισθεί και φέρει ακόμη στην κοίτη του φερτά υλικά από χαλάσματα σπιτιών.
Δυστυχώς η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δεν συνεχίζει τις καλές πρακτικές της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην περιοχή, για να δώσει λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των φερτών υλικών. Όπως, για παράδειγμα, το αίτημα του τότε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής για την κατ΄ εξαίρεση περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ανενεργού λατομείου της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας. Εκεί συγκεντρώθηκαν, ελεγχόμενα από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τόνοι φερτών και άλλων αδρανών υλικών από την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών εξαιτίας των καταστροφικών πλημμύρων του 2017 και τον καθαρισμό των ρεμάτων. Δεύτερη καλή πρακτική της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής για το ίδιο θέμα, αποτέλεσε και ο όρος που επέβαλε στις εργολαβίες καθαρισμού των ρεμάτων για την ανάθεση της ευθύνης απομάκρυνσης και διαχείρισης των φερτών υλικών που προκύπτουν από τον καθαρισμό των ρεμάτων στους αναδόχους των σχετικών συμβάσεων.
Καμία από αυτές τις λύσεις δεν έχει ακολουθήσει η σημερινή Διοίκηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέοι χώροι ανεξέλεγκτης απόθεσης φερτών και άλλων αδρανών ή μη υλικών, που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής, ενόψει και της χειμερινής περιόδου.