“Αν πρέπει να αναφερθώ στην πιο σημαντική εμπειρία μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, η απάντησή μου είναι δυο λέξεις : αγώνας διαρκείας. Γιατί δεν αφορά έναν αγώνα για τις γυναίκες αλλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, προσκεκλημένη στη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συνεργασίας Sud – Med, μεταξύ Κογκρέσου και χωρών της Μεσογείου, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μόνο πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, εκθέσεις όπως η πρόσφατη που υιοθέτησε το Κογκρέσο για την καταπολέμηση της σεξιστικής βίας σε βάρος των γυναικών στην πολιτική και κινητοποιήσεις όπως για παράδειγμα αυτές σε όλο τον κόσμο κατά της αποχώρησης της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”, προσέθεσε η Ρ. Δούρου.
“Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να έχουν παρουσία και να μετέχουν και στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζοντας φαινόμενα σεξισμού και βίας ακόμη και παλεύοντας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή. Για αυτό και ως Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, δώσαμε λύσεις για τη στήριξη των ανύπαντρων μητέρων, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας”.
“Μια δεύτερη σκέψη είναι τα νέα πρότυπα στη βάση της ισότητας των φύλων για να υπερβούμε τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα κατά των γυναικών που λειτουργούν αποτρεπτικά και για να δώσουμε φωνή στις αόρατες γυναίκες. Μεταξύ τους βρίσκονται οι γυναίκες ηγέτιδες του μέλλοντος”, υπογράμμισε η ίδια. “Αυτό σημαίνει την δημιουργία νέων μέσων άσκησης πολιτικής και πολιτικής παρέμβασης σε νέα πεδία δράσης”. “Είναι δική μας ευθύνη στην Τυνησία, στο Μαρόκο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, να παλέψουμε για νέες πολιτικές για τη συμμετοχή των γυναικών, αποφεύγοντας παράλληλα την αναπαραγωγή του σεξιστικού προτύπου άσκησης της πολιτικής. Αποφεύγοντας την αρρενοποίηση της σκέψης και δράσης”, κατέληξε η ίδια.