Καμία πρόνοια για τα απαραίτητα έργα σε Κινέττα και Γεράνεια Όρη
Πλήρως αδιαφορεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην Κινέττα το Νοέμβριο του 2019 είτε για τα μέτρα μετά από την πυρκαγιά της 20ής Μαΐου φέτος στα Γεράνεια Όρη.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Κινέττας, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει προχωρήσει σε κανένα έργο για την απομάκρυνση των μπάζων που έχουν σωρευθεί στον οικισμό, δίπλα στις κατοικίες, ενώ κοντεύουν να κλείσουν δύο χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες. Κανένα έργο για τη ανακούφιση των κατοίκων, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Το γεγονός διαπίστωσε μάλιστα πρόσφατο ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha.
Οι κάτοικοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, καθώς είναι αναγκασμένοι να κινούνται μέσω παραδρόμων επειδή η γέφυρα της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών -Κορίνθου (ΠΕΟΑΚ) παραμένει κατεστραμμένη και η κυκλοφορία διεξάγεται από παραδρόμους. Το δε πλήγμα στην τοπική οικονομία είναι μεγάλο.
Το μείζον πρόβλημα έθεσε για δεύτερη φορά στη Διοίκηση της Περιφέρειας, η Δύναμη Ζωής, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 16 Ιουνίου 2021, η οποία παραμένει αναπάντητη από τη Διοίκηση. Η Δύναμη Ζωής έθετε όλα τα καίρια ζητήματα που εκκρεμούν με ευθύνη της Διοίκησης, στην Κινέττα ύστερα από τις πλημμύρες στις 24 – 25 Νοεμβρίου 2019.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση καταγγέλλεται μεταξύ άλλων ότι “ο διαγωνισμός για την επιλογή Αναδόχου για την εργολαβία «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της 24-25/11/2019 στην τοπική κοινότητα Κινέττας», προϋπολογισμού 18.950.000,00 €, που με καθυστέρηση προώθησε η Περιφέρεια Αττικής τον Νοέμβριο του 2020, δεν έχει ακόμη συμβασιοποιηθεί, καθώς υπήρξαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργοληπτικών εταιριών”. Προστίθεται δε ότι “η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει τον Μάιο του 2020, καθώς όλες οι Μελέτες ήταν έτοιμες ήδη από τον Μάρτιο του 2020”.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει απαντήσει στα 4 ερωτήματα που θέτει η Δύναμη Ζωής:
- Θα δώσει άμεση εντολή για την απομάκρυνση των μπάζων από το γήπεδο της Κινέττας και από τον χώρο μεταξύ της Νέας Εθνικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου είτε μέσω Πολιτικής Προστασίας είτε μέσω της ενεργής εργολαβίας “Επείγουσες εργασίες καθαρισμού ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Γηρυόνης”;
- Για ποιον λόγο δεν απομακρύνθηκαν τα μπάζα όταν έγιναν οι εργασίες αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την Πολιτική Προστασία βάσει της υπ᾽ αρ. Χ217/25-11-2019 Απόφασης Περιφερειάρχη Αττικής και για ποιο λόγο, εάν απαιτείτο συμπληρωματικό ποσό, δεν ζητήθηκε και δεν διατέθηκε αυτό;
- Θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανακατασκευή της γέφυρας της ΠΕΟΑΚ στο ρέμα της Πίκας, με νέο, σύγχρονο φορέα, με μεγάλο άνοιγμα και χωρίς μείωση της διατομής του ρέματος;
- Σε ποιο στάδιο ευρίσκεται η Μελέτη με τίτλο «Σύνταξη μελετών για τα ρέματα της Κινέττας Αττικής»;
Σε ό,τι αφορά την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών της Δυτικής Αττικής από τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, που έκαψε 55.000 στρέμματα δασώδους έκτασης, σε σχετική της ερώτηση προς τη Διοίκηση, τονίζει ότι η αυτή η καταστροφή σημαίνει ότι “οι κατάντη περιοχές κινδυνεύουν σοβαρά από τις βροχοπτώσεις και απαιτείται άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας” και παράλληλα έθεσε 4 σχετικά ερωτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
- Παρακολουθεί και γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη περιοχών;
- Τι εργασίες προβλέπεται να εκτελεσθούν;
- Πότε προβλέπεται να εκτελεσθούν αυτές;
- Πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα; Θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών κι αν ναι, τι ποσοστό των απαιτούμενων εργασιών θα καλύψει; Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα για τις δεσμεύσεις πιστώσεων.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τα καταστροφικά αποτελέσματα της τα βιώνουν οι πολίτες καθημερινά σε κάθε γωνιά της χώρας μας και του πλανήτη και για αυτόν τον λόγο, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής όφειλε να είχε δρομολογήσει και “τρέξει” τα τόσο απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, αντί να επιδίδεται σε διαδοχικές ασκήσεις αυτοπροβολής.