Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, η Ρένα Δούρου επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δύναμης Ζωής, αποτελούμενης από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Στέλιο Κοροβέση, Καίτη Θεοχάρη και Ζωή Βαρέλη – Στεφανίδη, επισκέφθηκε τα εργοτάξια σε δύο μνημεία-σύμβολα: το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του ΕΜΠ και τη Γαλλική Σκάλα στο λιμάνι – έργα που στήριξε η Δύναμη Ζωής κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Η αντιπροσωπεία της Παράταξης συναντήθηκε με τον Δ. Καλιαμπάκο, αντιπρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου και Κοσμήτορα της Σχολής Μεταλλειολόγων, τον Ν. Μπελαβιλα, καθηγητή ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο το Μουσείου, και τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, τον Γ. Δερμάτη, ιστορικό και επιμελητή της έκθεσης του Μουσείου και τον Κ. Μάνθο, αρχιτέκτονα και μέλος της ομάδας μελέτης.
Το έργο για το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του ΕΜΠ είναι σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία φάση της μουσειογραφικής έκθεσης. Πρόκειται για έργο που εκκρεμούσε επί δεκαετίες γιατί, ενώ τα σχέδια ήταν έτοιμα από το 1994 από τις επιστημονικές ομάδες του ΕΜΠ, οι τότε κυβερνήσεις αρνούνταν να τα χρηματοδοτήσουν. Έγινε πραγματικότητα χάρη στην τριπλή προγραμματική σύμβαση (προϋπολογισμού 2,7 εκ ευρώ) της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, του ΕΜΠ και Υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Το Μουσείο ολοκληρώνει το σημαντικό έργο του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου του ΕΜΠ, ενός χώρου καινοτομίας, έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού μέσα σε ένα συγκρότημα αποκατεστημένων βιομηχανικών μνημείων.
Ακολούθως η αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια επισκέφθηκαν μαζί το εργοτάξιο της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι του Λαυρίου. Πρόκειται για το σημαντικότερο και αρχαιότερο ίσως τεχνούργημα της βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα μας, ένα μοναδικό πρωτοποριακό λιμενικό έργο του 1888, που ρήμαζε από την εποχή της διακοπής της λειτουργίας των μεταλλείων. Το 2017-2018 η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια ενέταξε το έργο με 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ τη σχετική μελέτη για το έργο αποκατάστασης ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα Εργαστήρια του ΕΜΠ με την άμισθη εθελοντική συμβολή των διευθυντών-καθηγητών τους. Η μελέτη, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου του 2019, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Λαυρεωτικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Ο.Ε. και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.
Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδεικνύει αδιαφορία για την υλοποίηση του έργου. Ο Δήμος Λαυρεωτικής, με τη στήριξη του ΕΜΠ, υπέβαλε πρόσφατα πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον αυτό το κορυφαίο μνημείο κινδυνεύει αν δεν προχωρήσουν άμεσα έργα στερέωσης και αποκατάστασης.
Σε δήλωσή της η Ρ. Δούρου σημείωσε ότι : “Επισκεφθήκαμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, το Λαύριο, για να τιμήσουμε μία πόλη μνημείο της εργασίας, της βιομηχανίας και του τεχνολογικού πολιτισμού δύο εποχών. Τόσο της αρχαιότητας, τη Λαυρεωτική των ορυχείων της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας όσο και της νεωτερικής εποχής. Το Λαύριο της βιομηχανικής επανάστασης, την πρώτη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, το Λαύριο της εργασίας και του ανθρώπινου μόχθου, των κοινωνικών και εργατικών αγώνων. Μία πόλη που με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων της σε μία τριαντάχρονη συνεπή πορεία μαζί με το Πολυτεχνείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, βγήκε από τη δραματική κρίση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας του ’90, με έργα όπως αυτά που επισκεφθήκαμε σήμερα. Η αρμονική μας συνεργασία με το ΕΜΠ, στη διάρκεια της θητείας μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έδειξε πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ακαδημαϊκής κοινότητας. Δυστυχώς σήμερα αυτή η συνεργασία που ξεκινήσαμε εμείς, χωλαίνει, με θύμα τη Σκάλα του Λαυρίου. Αιτία η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του έργου από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, που δεν είναι μόνο χαρακτηριστική του τρόπου άσκησης διοίκησης αλλά συνιστά και πραγματική απειλή για το εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο που πλέον εκπέμπει SOS”.
Τέλος η αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής συναντήθηκε με τον Προεδρο του Συλλόγου Ποντίων λαυριου Γ. Βαρυθυμιάδη.