Το μείζον ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος των κουνουποκτονιών και της προστασίας των πολιτών, θέτει η Δύναμη Ζωής, ζητώντας άμεση σχετική ενημέρωση από τη Διοίκηση Πατούλη. “Στην Αττική αυτή τη στιγμή είτε πρόκειται για τις περιαστικές περιοχές της Ανατολικής ή της Δυτικής Αττικής είτε πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, είναι έντονη η παρουσία κουνουπιών σαν να μην έγινε καμία δράση φέτος”, παρατηρεί η Δύναμη Ζωής, με αφορμή σχετικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης στις 13 Σεπτεμβρίου, ότι όλα βαίνουν καλώς με το πρόγραμμα των κουνουποκτονιών στην Αττική.
Επειδή όμως η υπόθεση της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος των κουνουποκτονιών είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπιστεί με τη συνήθη, παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική της Διοίκησης Πατούλη κι επειδή οι πολίτες διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους ότι δεν ισχύουν τα καθησυχαστικά Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, η Δύναμη Ζωής, με Ερώτησή της και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητά από τη Διοίκηση σαφείς απαντήσεις σχετικά : με την πορεία των ψεκασμών, το ποσό που έχει διαθέσει και πώς αυτό κατανέμεται ανά Περιφερειακή Ενότητα, με το κατά πόσο έχει κάνει σχολαστική χαρτογράφηση των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, με το αν προβλέπει λειτουργία τεχνικών κλιμακίων της Περιφέρειας για τον έλεγχο της πορείας των ψεκασμών.
Παράλληλα ζητά από τη Διοίκηση να κάνει γνωστό αν συστήθηκε και λειτουργεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών, όπως ανακοίνωσε και ποια είναι τα αποτελέσματα δράσης του, αν και πότε ξεκίνησε το «ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Τέλος, ρωτά αν η Διοίκηση έχει καταγράψει τις ανάγκες των Δήμων και αν έχει ενημερώσει εγκαίρως τους πολίτες για τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε έτοιμη μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που κάλυπτε όλη την Αττική, για ψεκασμούς εδάφους και αέρος, διασφαλίζοντας την εφαρμογή κουνουποκτονιών μέχρι το τέλος του 2020. Άνοιξε, επίσης, τον δρόμο για συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς αφού συνεργάσθηκε προγραμματικά με επιστημονικά κέντρα (π.χ. προγραμματική σύμβαση με Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) τόσο για τον σχεδιασμό των δράσεών της όσο και για την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης του κοινού.
Ωστόσο η νυν Διοίκηση από επιλογή ή από αδιαφορία – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – υπολείπεται κατά πολύ των υποχρεώσεών της απέναντι στους πολίτες. Επιλέγοντας, όπως και η Κυβέρνηση, την επικοινωνία και όχι την ουσία.