Το έργο επέκτασης του Νότιου Προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, δεν είναι απλά ένα “εσωτερικό θέμα του Πειραιά”. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, υπερτοπικού χαρακτήρα, που άπτεται της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Είναι ζήτημα που υπερβαίνει μικροπαραταξιακές στρατηγικές και προσωπικές στρατηγικές. Αφορά τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό σύστημα της νοτιο-ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, σχετίζεται με το ρόλο της ως πύλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως τέτοιο ζήτημα επιβάλλει ανάλογη αντιμετώπιση. Επιβάλλει διαχείριση με αίσθηση ευθύνης για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε πάντα με αυτόν τον γνώμονα. Για αυτό και επιλέξαμε σειρά σημαντικών επενδύσεων στον Πειραιά, από έργα υποδομής ως την Ηετιώνεια Πύλη. Προτάσσοντας πάντα το δημόσιο συμφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό τα σημερινά διλήμματα του τύπου “ανάπτυξη ή περιβάλλον” είναι ψευδή και αποπροσανατολίζουν. Γιατί για την ανάπτυξη του τόπου επιβάλλονται επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτές είναι οι επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη που απαιτεί το μέλλον των παιδιών μας.

Στην κατεύθυνση των ασφαλιστικών δικλείδων υπέρ του περιβάλλοντος, λειτουργούν οι αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων όπως το συγκεκριμένο – είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το ζήτημα του κινδύνου των τοξικών ιζημάτων στο βυθό του λιμανιού του Πειραιά που αποκαλύφθηκε λόγω της κατάθεσης από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν αποτελούν “εμπόδια”, “προσκόμματα” ή αφορμές για μικροπολιτική, όπως δυστυχώς φάνηκε από την τελευταία ανακοίνωση του Περιφερειάρχη.

Σήμερα λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση.

Καλείται η Διοίκηση της Περιφέρειας να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε ένα ύψιστης εθνικής σημασίας έργο για τον τόπο να υλοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, τους νόμους, τους εργαζόμενους. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία.

Καλούμε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τους όρους και της προτάσεις της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του Δήμου Πειραιά για αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ και μετασχηματισμό της σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Θα επιτελέσει έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλώντας πλέον την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εν κατακλείδι, σήμερα, με δεδομένους τους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη στρατηγική της νέας Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης, η χώρα μας δεν μπορεί να πορεύεται με λογικές δεκαετίας του 1950 και με πρόσχημα την ύφεση να προωθεί μια ψευδεπίγραφη “ανάπτυξη”, ναρκοθετώντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Το τίμημα αυτών των λογικών είναι υψηλό και δυστυχώς οι πρόσφατες εθνικές τραγωδίες έφεραν τη σφραγίδα του. Πλέον κανείς δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προχωρήσει με εκείνους τους όρους που δεν θα απειλούν την υγεία των παιδιών μας. Είναι ώρες ευθύνης.

Share This