“Οι περιφέρειες εστίες τοπικής Δημοκρατίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών”
Η Ρένα Δούρου στην πρώτη γραμμή,
μετά την εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
“Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο ρόλος των Περιφερειών είναι κρίσιμος για να κτίσουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπου η εξουσία δεν συμπυκνώνεται και δεν συρρικνώνεται στην εκτελεστική εξουσία. Στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά αποτελεί υπόθεση αποκέντρωσης, περισσότερης δημοκρατίας. Υπόθεση εξουσίας από και με τους πολίτες”.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της χθες στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Δύναμης Ζωής στην Αττική και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη “να γίνουν οι Περιφέρειες της Ελλάδας πραγματικά ο θεσμός που απαντά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου και της κλιματικής κρίσης”.
Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, παρατήρησε ότι γίνονται “βήματα προς το παρελθόν”, “δεν απελευθερώνεται η μεγάλη δυναμική των Περιφερειών”, συνεχίζει να υφίσταται η “δαμόκλειος σπάθη των αρμοδιοτήτων ενοχής που δεν γεννούν λύσεις αλλά κατηγορητήρια”. “Ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας και όχι αναβάθμισης”.
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι “είμαστε ευρωπαίοι α λα καρτ” γιατί “ευθυγραμμιζόμαστε από τη μια με τη μείωση μισθών και συντάξεων και από την άλλη απομακρυνόμαστε με ταχύτητα φωτός από τον δημόσιο διάλογο για εκδημοκρατισμό, διαφάνεια, συμμετοχή των πολιτών, που εξελίσσεται σήμερα σε ευρωπαϊκά φόρα”. “Επιστρέφουμε σε δομικές αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες που έχουν αποδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθιστώντας την πελατειακό ιμάντα της κεντρικής εξουσίας” ενώ άσκησε κριτική στην απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να ακυρώσει στην πράξη τη “μεγάλη τομή της απλής αναλογικής”, απαξιώνοντας τη “δημοκρατική διαδικασία στο όνομα της κυβερνησιμότητας”.
“Μιλάμε για μια επικίνδυνη αλλεργία προς τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, που σηματοδοτεί επιστροφή σε προσωποκεντρικά μοντέλα που παρασάγγες απέχουν από την άσκηση αποκεντρωμένης, συμμετοχικής διοίκησης”, συνέχισε η ίδια.
Η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, αφού τόνισε ότι “εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων”, σκιαγράφησε ένα “έναν νέο Οδικό Χάρτη για να κάνουμε τις Περιφέρειες επάλξεις δημοκρατίας και νέας πολιτικής με συνδιαμορφωτές τους πολίτες και κυρίως τους νέους”. Η ίδια περιέγραψε τα βασικά σημεία του Οδικού Χάρτη, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία “περνάει μέσα από τη θεσμική αναβάθμιση των Περιφερειών, την θεσμική αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, τόσο σε σχέση με την κεντρική εξουσία όσο και μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης”. “Την απαλλαγή των Περιφερειών από την κουλτούρα εποπτείας τους από σειρά διαφορετικών ελεγκτικών, εποπτικών οργανισμών της κεντρικής εξουσίας. Την απόκτηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με τα ανάλογα μέσα, διασφαλίζοντας επιτέλους αξιόπιστη περιφερειακή διακυβέρνηση, με όρους δημοκρατίας, συμμετοχής, αποκέντρωσης, ανάπτυξης”.
Η Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν χθες, εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΠΕ.
“Ο ρόλος μας είναι η ευθύνη μας απέναντι στις κοινωνίες, στους πολίτες απέναντι στους οποίους λογοδοτούμε. Είναι η ευθύνη μας για Περιφέρειες ανοικτές, δημοκρατικές, που θα ενθαρρύνουν συνέργειες για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, περιβαλλοντική προστασία. Όλους εμάς βαραίνει η ευθύνη να μετατρέψουμε τις περιφερειακές προκλήσεις σε ευκαιρίες για την πατρίδα”, αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική Διακήρυξη της Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας, που περιγράφει τις περιφέρειες ως “παράγοντες εκσυγχρονισμού της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, θέτοντας παράλληλα σειρά διεκδικήσεων για Περιφέρειες :
- εστίες τοπικής δημοκρατίας,
- υποδείγματα ενός νέου μοντέλου περιφερειακής διακυβέρνησης με εμβάθυνση της αποκέντρωσης και των συμμετοχικών διαδικασιών των πολιτών,
- παράγοντες προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο των στόχων του θέτει η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ,
- ισότιμους συνομιλητές της κεντρικής εξουσίας αλλά και ισότιμους συνομιλητές με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας,
- έξυπνες Περιφέρειες που δίνουν έμφαση στις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες στο πλαίσιο πολυεπίπεδων συνεργειών εντός κι εκτός Ελλάδας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.