Η Δύναμη Ζωής για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επέκταση του νότιου προβλήτα του ΟΛΠ

Από τις 10 Απριλίου γνωρίζουν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης και φυσικά ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, ότι το έργο των βυθοκορήσεων και το έργο επέκτασης Νότιου Προβλήτα δεν είναι αδειοδοτημένο. Τότε τους ενημέρωσε εγγράφως ο σύμβουλος τους, Ανεξάρτητος Μηχανικός παρακολούθησης των έργων ΟΛΠ “Hill International” και τους προειδοποίησε για το πρόβλημα και τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν.

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα, με Δελτίο Τύπου, η δημοτική παράταξη “Πειραιάς Για Όλους”, με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, που προσθέτει ότι : “αντί να ληφθούν υπόψη αυτά, ο μεν ΟΛΠ επέλεξε να ξεκινήσει το έργο εν μέσω πανδημίας χωρίς τις εγκρίσεις και να εκδίδει ανακοινώσεις ότι αυτό είναι καθόλα νόμιμο, ο δε Υπουργός ακολούθησε τη γραμμή του ΟΛΠ επιβεβαιώνοντας τη δήθεν νομιμότητα. Δυστυχώς για αυτούς και οι δύο διαψεύδονται όχι από εμάς, αλλά από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και σύμβουλο τους, την “Hill International”‘.

Σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η Δύναμη Ζωής έχει ζητήσει δύο φορές – στις 12 Φεβρουαρίου και στις 15 Απριλίου – με σχετικές της ερωτήσεις προς το προεδρείο το ΠΕ.ΣΥ, να έλθει το θέμα της συζήτησης και γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, καθώς πρόκειται για “υψηλής σπουδαιότητας και προτεραιότητας θέμα”, εκείνη κωλυσιεργούσε. Αρχικά αποδεχόμενη το αίτημα και ύστερα, στις 10 Απριλίου, αποσύροντάς το από την ημερήσια διάταξη! Εντέλει, το βράδυ της Παρασκευής, 15 Μαΐου (!), η Διοίκηση ενημέρωνε για τη διεξαγωγή έκτακτης τηλε-συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ, την Τετάρτη, 20 Μαίου, στις 15.30, με αποκλειστικό θέμα τη γνωμοδότηση της ΜΠΕ του ΟΛΠ, όπως ζητά εδώ και τρεις μήνες η Δύναμη Ζωής. Μάλιστα στην ερώτησή της η Δύναμη Ζωής έθετε το ρητορικό και κρίσιμο ερώτημα:Είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να εκτελείται το έργο νομίμως και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ενώ δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν έχει κατατεθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σαφώς προκύπτει από το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94413/6038/01.11.2019 της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, το οποίο απαντά σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους”, Νίκος Μπελαβίλας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του ζήτησε να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσυρθούν από την Πειραϊκή οι μαούνες των βυθοκορήσεων εντός της ημέρας. Η παράταξη καλεί επίσης τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να κινηθούν ταχύτατα προκειμένου να «σφραγίσουν» το εργοτάξιο του ΟΛΠ και να επιβάλλουν τα απαραίτητα πρόστιμα.

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του νότιου προβλήτα του ΟΛΠ εδώ, στο σχετικό σημερινό ΔΤ της παράταξης “Πειραιάς για όλους”.

Share This