Ομολογεί την αδιαφορία της: στο 26% και το 22% οι δαπάνες για τις ΤΟΜΥ των 2 Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής ενώ δεν λειτουργούν ούτε οι μισές!
Η υπόθεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας, είναι πολύ σημαντική, ειδικά σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, για να τη διαχειρίζεται, με όρους επικοινωνίας και αδιαφάνειας, η Διοίκηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλη.
Με ερώτησή της η Δύναμη Ζωής καταγγέλλει, με αφορμή πρόσφατη, προσχηματική συνάντηση του Υπουργού Υγείας και του Περιφερειάρχη, την αδιαφορία της Διοίκησης της Περιφέρειας, που εδώ και δύο χρόνια έχει εγκαταλείψει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Συγκεκριμένα η Δύναμη Ζωής ζητά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας,
Πρώτον, να ενημερώσει άμεσα πλήρως τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συστηματικά περιφρονεί, σχετικά με τις δράσεις του Social Network Attica με αντίστοιχη αναλυτική αναφορά στις δαπάνες του. Τη δομή Social Network Attica συνέστησε η Περιφερειακή Αρχή της Δύναμης Ζωής, εντάσσοντάς την στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για τη στήριξη των ομάδων πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη, με φορέα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Δεύτερον, να αναφέρει ποιες συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
και τρίτον, να δεσμευτεί για το πότε σκοπεύει να συνεργαστεί σοβαρά με το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία στην Αττική και των 54 προβλεπόμενων ΤΟΜΥ.
Ειδικότερα για τις ΤΟΜΥ, που ιδεοληπτικά περιφρονεί και υποβαθμίζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αντίθεση με όλους τους επιστημονικούς φορείς, εντός κι εκτός Ελλάδας, που έχουν καταδείξει την κρισιμότητά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ομολόγησε την έμπρακτη αδιαφορία του.
Οι δαπάνες, σύμφωνα με απάντηση της Διοίκησης της Περιφέρειας σε ερώτηση της Δύναμης Ζωής, για την λειτουργία των ΤΟΜΥ ανέρχονται μόλις στο 26% για την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και στο 22% για την 2η ΥΠΕ ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία 11 από τις 24 προβλεπόμενες για την 1η ΥΠΕ και 14 από τις 30 για την 2η ΥΠΕ! Αριθμοί – αδιάψευστοι μάρτυρες που αποδεικνύουν εμπράκτως την αδιαφορία, εν μέσω πανδημίας, τόσο του Περιφερειάρχη – Προέδρου του ΙΣΑ όσο και του Υπουργού Υγείας.
Μια πολιτική στον αντίποδα εκείνης της Διοίκησης Δούρου που είχε εντάξει τη χρηματοδότηση, με 50 εκατομμύρια ευρώ, της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Περιφέρειας Αττικής, στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και μάλιστα από το ποσό αυτό είχαν απορροφηθεί άμεσα γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Οι 54 ΤΟΜΥ προβλέπονταν να λειτουργήσουν στην Αττική, από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, με φορέα λειτουργίας τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες.