Η εξέλιξη των έργων υποδομής που χρηματοδότησε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού αλλά και η υπόθεση του τρόπου αξιοποίησης του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Ρένα Δούρου με τον Δήμαρχο της πόλης, Τάσο Μπινίσκο στο Δημαρχείο.
Στη συνάντηση μετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Ν. Αναστασόπουλος, Υγείας, Γ. Σκιαδοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρ. Λιακόπουλος, ο σύμβουλος του Δημάρχου, Δ. Καρακώνης, η επικεφαλής Δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε κίνηση”, Ο. Χριστινάκη, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρ. Καραμάνος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Ελ. Βασιλοπούλου και Σπ. Αγγέλης, ο Συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υμηττού, Δ. Σταύρου και το μέλος της ΝΕ Ανατολικής Αθήνας, Δ. Χριστοφορίδης.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΛ
Σε ό,τι αφορά το σημαντικό, όχι μόνο για το Δήμο αλλά ευρύτερα για την Αττική, ζήτημα του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, η Δύναμη Ζωής κατέθεσε στις 31 Ιανουαρίου, Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (όλη η Επερώτηση ΕΔΩ). Η Επερώτηση αφορά στην “ανάγκη ανασύνταξης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία ‘κυβερνητικού πάρκου’ στην ΠΥΡΚΑΛ, με συνεξέταση της εναλλακτικής λύσης για πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής”. Η Δύναμη Ζωής κατήγγειλε την προσπάθεια της δεξιάς Διοίκησης Πατούλη να «περάσει» αυτό το κορυφαίο ζήτημα σε έκτακτη και «δια περιφοράς» συνεδρίαση και μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου 2022, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς.
“Η μεθόδευσή της δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος για την απαρτία αριθμός Περιφερειακών Συμβούλων και έτσι η έκτακτη και «δια περιφοράς» συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε. Έγινε όμως σαφής η πρόθεση της Διοίκησης για αποφυγή της επί της ουσίας συζήτησης του ζητήματος”. “Περαιτέρω το ζήτημα ενεγράφη στην Ημερήσια Διάταξη της 3ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το έτος 2023, στις 25 Ιανουαρίου 2023. Όμως και πάλι, λίγο πριν την συνεδρίαση, η Διοίκηση απέσυρε το ζήτημα επικαλούμενη ανάγκη «περαιτέρω διερεύνησης». Προφανώς, αυτό έγινε για λόγους σκοπιμότητας, όμως το κρίσιμο είναι αν έχει ζητήσει η Διοίκηση προθεσμία από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου αυτό να περιμένει την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και να μην εκδώσει Απόφαση χωρίς αυτήν τη γνωμοδότηση”.
Η Επερώτηση αναδεικνύει την απουσία, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων της ΣΜΠΕ, της πιο “σοβαρής και αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης, από όσες έχουν προταθεί, που είναι η δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής”. “Η εναλλακτική αυτή λύση, αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών γύρω από την ΠΥΡΚΑΛ και μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 1990 με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του τότε Δήμου Υμηττού (ΦΕΚ 144/Δ/1990 και επανέγκριση με το ΦΕΚ 1061/Δ/1996)”.
“Προκαλεί πράγματι αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι από μια τόσο σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης ούτε καν εξετάζεται -ούτε καν αναφέρεται- αυτό το οποίο επί δεκαετίες διεκδικούν οι κάτοικοι. Πολύ δε περισσότερο που αυτή η εναλλακτική πρόταση, για πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, είναι περιβαλλοντικά σαφώς πλεονεκτική του προτεινόμενου «κυβερνητικού πάρκου» ενώ ακόμη και από οικονομική άποψη είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη και βιώσιμη”.
Τέλος, η Δύναμη Ζωής ζητά από τη Διοίκηση Πατούλη να απαντήσει:
- Έχει ζητήσει προθεσμία από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου αυτό να περιμένει την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και να μην εκδώσει Απόφαση πριν λάβει αυτήν τη γνωμοδότηση;
- Θα παρέμβει πολιτικά στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και θα ζητήσει την ανασύνταξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με συνεξέταση της εναλλακτικής λύσης για πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής;
- Θα εντάξει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και στον Προϋπολογισμό έτους 2023 τον «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για διαμόρφωση της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο υψηλού πρασίνου και πολιτισμού»;