Η επιστολή που έστειλε η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου στις 9 Δεκεμβρίου 2020 προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας για την επανάληψη του Προγράμματος της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, “Ρεύμα για όλους”.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Μας κοινοποιήθηκε σήμερα η Πρόσκληση για την 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, για τις 15.12.2020 με θέμα εκτός από την συγκρότησή της, τη διατύπωση γνώμης επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, έτους 2021, το οποίο όμως ακόμη δεν μας έχετε στείλει και ελπίζουμε να μας το διαθέσετε εγκαίρως για να υποβάλλουμε, όπως προβλέπεται τις απόψεις μας.

Η Παράταξή μας εξάλλου, είναι η μόνη που υπέβαλε εναλλακτικό σχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2020 και είναι η μόνη που υπέβαλε «Κορωνοπροϋπολογισμό» με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τελούμε σε αναμονή, λοιπόν, της παρουσίασης του προτεινόμενου από εσάς Προϋπολογισμού για την υποβολή των προτάσεών μας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι ραγδαίες και δεν αναμένουν την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των δημοσίων φορέων.

Αφορμή της επιστολής μας είναι ο τραγικός πατέρας που πριν λίγες μέρες απευθύνθηκε σε υπάλληλο που πήγε να του κόψει το ρεύμα με τα εξής λόγια που έκαναν τον γύρο όλων δελτίων ειδήσεων: «Κόψε το ρεύμα σε μια ώρα, τώρα κάνει μάθημα το παιδί μου».

Ζούμε δυστυχώς την επανάληψη των τραγικών καταστάσεων που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, με ακραίες καταστάσεις φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό η Παράταξή μας, κατά τη θητεία της, υλοποίησε ένα τεράστιο κοινωνικό Πρόγραμμα (άνω των 100 εκατ. ευρώ) μοναδικό στα αυτοδιοικητικά χρονικά, με σημαντικές δράσεις για την στήριξη των πληττόμενων συμπολιτών μας, κάποιες εκ των οποίων συνεχίζονται και σήμερα.

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και γι’ αυτό σας προτείνουμε την άμεση επανάληψη του επιτυχημένου Προγράμματος μας «Ρεύμα για όλους».

Για τους δικαιούχους και τον τρόπο που θα καταβληθεί η επιδότηση μπορούμε αυτή τη φορά να διευρύνουμε το αντικείμενο και να υιοθετήσουμε την πρόταση τροπολογίας βουλευτών του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» με θέμα: «Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία». Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι εν λόγω βουλευτές ζήτησαν το αυτονόητο. Στη φάση του δεύτερου πιο βίαιου κύματος της πανδημίας, που δημιουργεί υψηλά ποσοστά ύφεσης της οικονομίας, και πλήττει λόγω της ίδιας της φύσης της και των μέτρων υγειονομικής προστασίας που επιβάλλει, τα εισοδήματα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και πλήττει ακόμη και κοινωνικά στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, να παρέμβει άμεσα το κράτος στους εξής τομείς:

«α. Δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών.

β. Δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξή αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο

γ. Απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές.

δ. Ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022».

Μάλιστα, η πρόταση αναλυτικά περιγράφει τους δικαιούχους των ανωτέρω ρυθμίσεων όπως: «μονοπρόσωπα και μονογονεϊκά νοικοκυριά που κατά την περίοδο 1/3/2020 – 31/10/2020 υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και διμελή και πολυπρόσωπα νοικοκυριά που περιλαμβάνουν μέλη τα οποία ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: άτομα με αναπηρία, άνεργοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού».

Προτείνουμε λοιπόν την άμεση επανάληψη του επιτυχημένου Προγράμματος μας «Ρεύμα για όλους», με προτεινόμενο προϋπολογισμό 5.000.000,00 €, σε πρώτη φάση και την υποβολή πρότασης προς την Κυβέρνηση που θα συντάξουμε όλες οι Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου από κοινού έτσι ώστε να απαγορεύεται η διακοπή όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στην ύδρευση, τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και το διαδίκτυο των νοικοκυριών, ειδικά αυτών με παιδιά μαθητές όλων των τάξεων που κάνουν υποχρεωτικό μάθημα μέσω Webex.

Σας γνωρίζουμε ότι το Πρόγραμμα αυτό το υλοποιήσαμε με δική μας έμπνευση, με Προϋπολογισμό περίπου 7,5 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, και μάλιστα σε δύο φάσεις κατά τη θητεία μας. Από αυτό ωφελήθηκαν 50.000 περίπου νοικοκυριά και το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν προχώρησαν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης ακινήτων. Ήταν πράγματι συγκινητικές οι ευχαριστίες πολιτών που ήθελαν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ, ωστόσο αντικειμενικοί λόγοι, λόγοι επιβίωσής τους, δεν τους το επέτρεπαν.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η Κυβέρνηση μπορεί να μην έκανε δεκτή την εν λόγω τροπολογία, όμως εμείς ως Αυτοδιοικητικοί, ως αιρετοί του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, που είμαστε δίπλα στους πολίτες της Αττικής, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί.

Να πράξουμε μαζί για την στήριξη των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, για να μην επιτρέψουμε στην πανδημία και στις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές να στερήσουν τα βασικά δημόσια αγαθά από οποιονδήποτε στην Περιφέρειά μας.

 

Για την Παράταξη “Δύναμη Ζωής”

Η επικεφαλής

Ρένα Δούρου

Share This