Άρθρο της Ρένας Δούρου στον ιστότοπο airetos.gr

Η Δύναμη Ζωής, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, ανέδειξε την ανάγκη η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί στο πλευρό της χειμαζόμενης κοινωνίας, με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Βαθιά μας πεποίθηση, τόσο από τη θέση της Αντιπολίτευσης όσο από εκείνη της Διοίκησης, ήταν και παραμένει το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την πατρίδα μας: συμβάλλοντας σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, καινοτόμου επιχειρείν σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Στην τροχιά αυτή κινήθηκε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής: βαθαίνοντας τη Δημοκρατία, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, βοηθώντας την επιχειρηματικότητα των νέων. Σήμερα όλα αυτά απειλούνται από τις επιπτώσεις του κορωναϊού, που μας φέρνουν όλους – Διοίκηση και Αντιπολίτευση – μπροστά στις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε.

Η Δύναμη Ζωής επέλεξε τις προτάσεις και όχι τη στείρα συνθηματολογία. Έτσι, οι παρεμβάσεις της κινούνταν και κινούνται σε δύο επίπεδα. Εκείνο της άμεσης αντιμετώπισης των αναγκών που προκύπτουν από την προάσπιση της δημόσιας υγείας και αυτό της διαμόρφωσης εκείνων των όρων που θα περιορίσουν τις συνέπειες της “επόμενης μέρας”, απέναντι στο κύμα της ύφεσης, και θα συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας της Περιφέρειας και μάλιστα της αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις αφενός για προσλήψεις τουλάχιστον 500 ατόμων (έκτακτου αλλά εξειδικευμένου προσωπικού) από την Περιφέρεια, ως φορέα που έχει σημαντικές αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού. Πρόκειται για ενέργεια κόστους 4.000.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί η Περιφέρεια να προχωρήσει στους ελέγχους όλων των ιδιωτικών δομών υγείας – η τραγική περίπτωση της κλινικής “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, φανέρωσε τις ανάγκες που πρέπει άμεσα να καλυφθούν -, αλλά και τους απαραίτητους ελέγχους π.χ. στις Λαϊκές Αγορές.

Αφετέρου έχουμε εγκαίρως υποδείξει στη σημερινή διοίκηση τον τρόπο για τη δημιουργία, με προγραμματική συνεργασία με Πανεπιστημιακές Σχολές, “Περιφερειακού Κέντρου Δειγματοληψιών” για μοριακά τεστ, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη διάδοση του ιού.

Σε δεύτερο επίπεδο, εκείνο της “επόμενης μέρας”, η ΔΖ κατέθεσε πλήρως κοστολογημένο εναλλακτικό προϋπολογισμό. Έναν “κορωνο-προϋπολογισμό” με έμφαση στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών αλλά στην στήριξη εκείνων των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού: του τουρισμού και του πολιτισμού.

Υποβάλαμε έτσι ρεαλιστικές προτάσεις σε 3 άξονες:

  1. την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με προϋπολογισμό 14.700.000 ευρώ, έτσι ώστε, λόγου χάρη, να συνεχιστεί το πρόγραμμα “Ρεύμα για Όλους”, εκείνο των κουπονιών των Λαϊκών Αγορών, που καθιέρωσε η Διοίκηση της ΔΖ αλλά και να λειτουργήσει το Πρόγραμμα “Ίσες Ευκαιρίες” με την επιδότηση ενοικίου για τα παιδιά των ευάλωτων νοικοκυριών που φοιτούν στην επαρχία – Προγραμματική Σύμβαση με Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  2. την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού για τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με ΟΑΕΔ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με 10.000.000 ευρώ,

  3. την στήριξη πολιτιστικών δράσεων αμέσως μετά την χαλάρωση των μέτρων προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, με τη στήριξη για παράδειγμα, τοπικών φεστιβάλ σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Βύρωνα, Ελευσίνας και Λαυρίου, με πρόσβαση των πολιτών.

Εν κατακλείδι: η Δύναμη Ζωής δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της στείρας κριτικής και καταγγελίας για λόγους ψηφοθηρίας και δημιουργίας εντυπώσεων όπως έκανε η ΝΔ και ο ομογάλακτος περιφερειάρχης της όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Εμείς επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης και όχι της ευκολίας. Στηλιτεύουμε τεκμηριωμένα τη διοίκηση, όπως κάναμε πχ στην περίπτωση των “χρυσών” πασχαλινών γευμάτων ή όταν κωλυσιεργεί στην υλοποίηση του προγράμματος της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής για τη στήριξη όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Και δείχνουμε, με τις ρεαλιστικές προτάσεις μας, το δρόμο για το παρόν και το μέλλον.

Μια πορεία που δεν αφορά μία παράταξη, ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο. Αλλά το μέλλον των παιδιών μας και της πατρίδας. Μια κρίσιμη πορεία μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πατρίδας μας, μπορεί να αναπτύξει την αναπτυξιακή και κοινωνική της δυναμική. Μια πορεία για το σχεδιασμό του αύριο με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες, που είχε ξεκινήσει με τα περιφερειακά συνέδρια του 2018, και μπορεί να αναδείξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ισχυρό χαρτί της πατρίδας μπροστά στα δύσκολα που έρχονται.

Share This