Με fake news και παραπληροφόρηση συμβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη η δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας, τροφοδοτώντας τη διαβόητη “Ομάδα Αλήθειας” με “στοιχεία” περί έργου που δήθεν παρήχθη από τον κ. Πατούλη, στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω των πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Η κομματική στόχευση της δεξιάς Διοίκησης είναι φανερή: λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές κάλπες της 25ης Ιουνίου να ενισχυθεί το δεξιό αφήγημα μιας κομματικής παράταξης που επιβίωσε με κάθε μορφής αντιδημοκρατικές πρακτικές από παρακολουθήσεις μέχρι και τη διασπορά και αναπαραγωγή fake news που προσπαθούν να προβάλλουν ένα έργο που στηρίχθηκε σε απευθείας αναθέσεις σε «κολλητούς» και που φυσικά δεν είχε κάποιο όφελος για τους Έλληνες πολίτες.

Η σχετική ανάρτηση λοιπόν, της 27.05.2023 της Ομάδας Αλήθειας, αφού απαριθμεί μια σειρά έργων που ωρίμασε και χρηματοδότησε με δικές της αποφάσεις η Δύναμη Ζωής, η Περιφερειακή Παράταξη με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, και όχι βέβαια η δεξιά Διοίκηση του κ. Πατούλη, καταλήγει στο “συμπέρασμα” ότι “επί Δούρου είχαν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 526 έργα με προϋπολογισμό 1,1 δις και ποσοστό απορρόφησης 27,29%, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα έχουμε ενταγμένα 11.869 ενταγμένα έργα και παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 2,07 δις και ποσοστό απορρόφησης 95,42%”.

Φυσικά πρόκειται περί εναλλακτικής, δηλαδή, κατασκευασμένης “πραγματικότητας”, που στηρίζεται σε … 4 ψέματα!

Ψέμα 1ο: Δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, όπως διδαχθήκαμε στο δημοτικό, όπως δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ της απορρόφησης ενός επιχειρησιακού προγράμματος που βρίσκεται στην φάση διαμόρφωσης και ωρίμανσής του και της τελικής του φάσης, την φάση του κλεισίματος του φυσικού και του οικονομικού αντικειμενικού των έργων και δράσεών του.

Έτσι είναι σαφές ότι η «Δύναμη Ζωής» προετοίμασε το σύνολο των έργων και δράσεων που εντάχθηκαν στη συνέχεια προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Επίσης, είναι σαφές ότι για να δώσουν δαπάνες τα έργα θα πρέπει να δημοπρατηθούν και να αρχίσει η φάση εκτέλεσής τους, έτσι απορροφώνται οι κοινοτικοί πόροι και μπορεί να υπολογίζεται ποσοστό απορρόφησης των ΠΕΠ των Περιφερειών. Τα έργα δεν δίνουν δαπάνες με την ένταξή τους ούτε στο ΕΣΠΑ, ούτε σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, αν δεν ξεκινήσουν να εκτελούνται.

Άρα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την απορρόφηση των πρώτων χρόνων ενός προγράμματος χρηματοδότησης με τα τελευταία χρόνια που αφορούν ουσιαστικά το κλείσιμο του προγράμματος, όπου τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και γι’ αυτά να έχει πληρωθεί το σύνολο των συμβατικών τους τιμημάτων.

Άρα, όποιος κάνει τη σύγκριση αυτή, την κάνει με έναν σαφέστατο σκοπό, να κοροϊδέψει τους πολίτες που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αυτές. Και να εντυπωσιάσει. Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική επικοινωνία με ψέματα, δηλαδή για fake news!

Ψέμα 2ο: Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών (ΠΕΠ) χαρακτηρίζονται χρονικά με μια προγραμματική περίοδο, όπου για κάθε περίοδο αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ύψος της χρηματοδότησης με κοινοτικούς πόρους. Έτσι για παράδειγμα τώρα “τρέχει” για την Αττική το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Για τις προγραμματικές αυτές περιόδους ισχύει ότι αυτές ολοκληρώνονται ανάλογα με τον κανόνα που θέτει κάθε φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι κάποιος άλλος. Έτσι για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον κανόνα «ν+3» που σημαίνει ότι το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για το οποίο κάνει συγκρίσεις η «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώνεται το 2023, δηλαδή φέτος.

Εδώ κανείς θέτει και το εξής εύλογο ερώτημα. Γιατί η ανάρτηση δεν αναφέρει πουθενά τι γίνεται με την προγραμματική περίοδο του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027; Γιατί επίσης δεν υπάρχει κανένα δελτίο τύπου από αυτά τα διθυραμβικά του κ. Πατούλη για τη νέα προγραμματική περίοδο; Ας απαντήσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται

Επίσης, οι προγραμματικές περίοδοι μπορούν να κλείσουν με ποσοστό απορρόφησης μεγαλύτερο του 100%, σε ένα ποσοστό που πάλι καθορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που αυτό για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε καθοριστεί σε επιπλέον 10% και για την τρέχουσα σε 15%. Δηλαδή, για την προηγούμενη περίοδο προβλεπόταν κλείσιμο στο 110% και για την τρέχουσα στο 115%. Αυτό γίνεται, για να υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε αν από έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απενταχθεί κάποιο έργο ή τμήμα του να μπορεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να πιάσει το 100% και να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Έτσι η «Δύναμη Ζωής» έκλεισε το προηγούμενο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 σε ποσοστό 111,4%!

Η «Ομάδα Αλήθειας» καίει με το δημοσίευμα αυτό τον κ. Πατούλη γιατί ομολογεί ότι υπολείπεται του κλεισίματος του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 κατά 19,58%!!!

Ομολογία ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ φέτος πρέπει να ολοκληρώσει και ταμειακά το ΠΕΠ 2014-2020 και βάσει του προαναφερόμενου «μαξιλαριού ασφαλείας» σε ποσοστό 115%, για να μην έχει απώλεια κοινοτικών πόρων, αυτό υστερεί την τελευταία του χρονιά (έτος κλεισίματος) κατά 19,58!!!

Άρα, η σύγκριση που κάνει η «Ομάδα Αλήθειας» στα ποσοστά απορρόφησης, όχι μόνο είναι fake news αλλά και επικίνδυνη πραγματικότητα για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από την Περιφέρεια Αττικής.

Ψέμα 3ο: Είναι πλέον κατανοητό από τα παραπάνω ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις ούτε ποσοστά απορρόφησης, ούτε προϋπολογισμούς έργων γιατί κατέστη σαφές ότι τα έργα σταδιακά ωριμάζουν με μελέτες, δημοπρατούνται και εντάσσονται στα ΠΕΠ των Περιφερειών και στη συνέχεια εκτελούνται και δίνουν δαπάνες απορροφώντας κοινοτικούς πόρους. Άρα, είναι κατανοητό γιατί αρχικά δεν είχε εντάξει 11.869 έργα και παρεμβάσεις η «Δύναμη Ζωής» και είχε το ΠΕΠ Αττικής προϋπολογισμό 1,1 δις και όχι 2,07 δις (αμφισβητούνται και αυτά τα στοιχεία που χρήζουν επαλήθευσης από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής).

Τι είναι αυτά τα 11.869 έργα και παρεμβάσεις που αναφέρει η «Ομάδα Αλήθειας»; Είναι όντως αλήθεια ή ακόμη ένα παράδειγμα fake news;

Η απάντηση είναι απλή και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης αφού για κακή τύχη του κ. Πατούλη και της «Ομάδας Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας, ΟΛΑ τα έργα και παρεμβάσεις ΟΛΩΝ των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων βρίσκονται αναρτημένα από εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον ιστότοπο «anaptyxi.gov.gr» του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιλέγοντας έτσι το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 θα βρει κανείς πολύ εύκολα ΟΛΑ τα έργα του ΠΕΠ Αττικής, τα οποία μπορεί να κατεβάσει σε ένα αρχείο τύπου pdf ή Excel. Πρόκειται για 11.801 έργα και παρεμβάσεις και όχι για 11.869 σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία και όχι με τα στοιχεία του κ. Πατούλη ή οποιασδήποτε ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εκτός αν αμφισβητείται και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αν τώρα από τον ιστότοπο αυτό δεν επιλέξεις τις Ενισχύσεις Επιχειρηματικότητας, που αφορούν σε μία προς μίας εγγραφή ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω COVID και αφήσεις μόνο τα Έργα, το δεξιό αφήγημα επιτυχίας στην Περιφέρεια Αττικής ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, αφού αναφέρονται 745 έργα!

Ομολογούν ότι ενώ η Ρένα Δούρου και η Παράταξή της «Δύναμη Ζωής» μέχρι το 2019 ενέταξε στο ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος 526 έργα, ο κ. Πατούλης που έτρεξε όλη την προγραμματική περίοδο και που έχει την ευθύνη κλεισίματος του ΠΕΠ και της πλήρους απορρόφησης κοινοτικών πόρων ενέγραψε τελικά (745-526) 219 έργα!!!

Πρόκειται για fake news ή ανηθικότητα τελικά; Ή μήπως και τα 2;

Παρουσιάζουν τις υπόλοιπες (11.801-745) 11.056 εγγραφές του ΠΕΠ Αττικής που αφορούν σε επιδότηση επιχειρήσεων λόγω COVID ως «έργα και παρεμβάσεις». Και τις ονομάζουν έτσι για να κρύψουν τη γύμνια τους και να δείξουν ότι τάχα παράγουν σημαντικό έργο!

Ψέμα 4ο: Να δούμε επίσης, τι είναι αυτά τα έργα που ενέταξε η δεξιά διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής και τι έργα ενέταξε η Παράταξη «Δύναμη Ζωής». Και να δούμε αν τελικά τα έργα που αναφέρει σε λίστες το δημοσίευμα είναι του κ. Πατούλη ή της κας Δούρου.

Ενδεικτικά θα εξετάσουμε μερικά από τα σημαντικά έργα που αναφέρει το δημοσίευμα και που παρουσιάζονται ως έργα του κ. Πατούλη, ανά τομέα όπως ακριβώς και στο δημοσίευμα δηλαδή:

Δημόσια Υγεία:

Προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσυκλετών, για το ΕΚΑΒ.

Με 292 κοινωνικές δομές (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κοινωνικά παντοπωλεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, κλπ) για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.

Και τα 2 είναι δράσεις που ενέταξε η Ρένα Δούρου στο ΠΕΠ Αττικής.

Και φυσικά από τον τομέα της Δημόσιας Υγείας παρέλειψαν να αναφέρουν μια πολύ σημαντική δράση, ίσως την πιο σημαντική για την προώθηση της Δημόσιας Υγείας, τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), πρωτοβουλία της «Δύναμη Ζωής» στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ως την παροχή ολιστικών, ανθρωποκεντρικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις. Και φυσικά την παρέλειψαν πέρα από τις ιδεολογική αλλεργία σε κάθε τι δωρεάν και δημόσιο, γιατί πολύ απλά υπολείπονται σε απορρόφηση!

Συγκεκριμένα η απορρόφηση της δράσης για την λειτουργία των ΤΟΜΥ για την 1η ΥΠΕ στην Περιφέρεια Αττικής αγγίζει μόλις το 41,29 % (σύμφωνα πάντα με τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και για την 2η ΥΠΕ η απορρόφηση αγγίζει μόλις το 34,92%!!!

Δεν το λες και αφήγημα επιτυχίας …

Επένδυση σε σχολικές υποδομές με πόρους του ΕΣΠΑ

Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.

Δράση που ενέταξε η Ρένα Δούρου στο ΠΕΠ Αττικής.

Δράσεις πολιτικής προστασίας για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής.

150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλη την Αττική.

Αγοράστηκαν και διατέθηκαν δωρεάν 35 οχήματα, για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Και τα 2 είναι δράσεις που ενέταξε η Ρένα Δούρου στο ΠΕΠ Αττικής.

Έργα πνοής με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Νέος Αγωγός υδροδότησης Αίγινας.

Τοποθετήθηκαν 5 νέες πεζογέφυρες για ασφαλείς μετακινήσεις των πεζών, σε Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, δύο στο Χαϊδάρι και στον Άλιμο.

Και τα 2 είναι δράσεις της Ρένας Δούρου και ο αγωγός της Αίγινας είναι έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής αρχικά από ίδιους πόρους, απλά ο κ. Πατούλης το μετέφερε στο ΠΕΠ Αττικής.

Βασικές Δράσεις του Προγράμματος για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου ΧΥΤΥ στα Κύθηρα.

Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

Και τα 2 είναι δράσεις της Ρένας Δούρου και η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου είναι αμιγώς έργο της Παράταξης «Δύναμη Ζωής» που καθυστερεί να ολοκληρώσει έστω την πρώτη του φάση ο κ. Πατούλης.

Σημαντικές υποδομές Πολιτισμού.

Χρηματοδότηση για την αναμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το νέο Ωδείο Αθηνών.

Και τα 2 είναι δράσεις που ενέταξε η Ρένα Δούρου στο ΠΕΠ Αττικής.

Τα fake news και το κλεμμένο δεξιό αφήγημα επιτυχίας δυστυχώς δεν έχουν τέλος…

Share This