Απάντηση στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής
Οι μάσκες έπεσαν σχετικά με τις προθέσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη αναφορικά με τη στρατηγική επιλογή της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, να στηρίξει τη Δημόσια Υγεία, μέσα από τη χρηματοδότηση, με 40 εκατομμύρια για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού 31 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, με 20 εκατομμύρια των στρατιωτικών νοσοκομείων καθώς και τη στήριξη με 22,3 εκατομμύρια της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στον αντίποδα της κοινωνικής πολιτικής της διοίκησης Δούρου, ο κ. Πατούλης επικαλείται αορίστως την “οικοδόμηση ενός παγκόσμιου brand name “Περιφέρεια Υγείας”” ενώ τονίζει ότι η διοίκησή του θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός “διχτύου” (sic) “προστασίας της διατήρησης της υγείας όλων των πολιτών, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου σε εφτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία εφόσον κάποιος τα προλαμβάνει βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πριν εμφανιστούν τότε είναι πλήρως ιάσιμα και άρα έχουμε μείωση της θνησιμότητας”. “Φορέας υλοποίησης θα είναι οι δήμοι με χρηματοδότηση και συντονισμό της περιφέρειας”.
Απέναντι σε αυτά τα (το λιγότερο) φληναφήματα, υπενθυμίζουμε ότι:
1. Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια που ανέλαβε τέτοια αρμοδιότητα, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών, μετά και από τη σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της νομοθετικής ρύθμισης, με στόχο τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
2. Η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, που έγινε ύστερα από συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου Υγείας, αφορά ΚΑΙ την πρόληψη, π.χ. μέσα από την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων για μαστογραφίες, αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, ψηφιακών στεφανιογράφων, κ.ά.. Εξοπλίζονται έτσι με αναγκαία, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα τα δημόσια νοσοκομεία – προφανώς αυτό “ενοχλεί” τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας…
3. Η διοίκηση Δούρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, δεν επιχείρησε να υποκαταστήσει την κεντρική εξουσία αλλά επέλεξε να στηρίξει τη Δημόσια Υγεία. Αυτό είναι σαφές. Αν αυτή την επιλογή η νυν διοίκηση τη θεωρεί “στρεβλότητα”, αυτό αποτελεί μια αξιολογική κρίση που προφανώς εκφράζει άλλες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές.
4. Η διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” έδειξε εμπράκτως τι σημαίνει ο συνδυασμός άσκησης χρηστής διοίκησης με την κοινωνική πολιτική.