Ομιλία στη συνεδρίαση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ – Helexpo
“Σήμερα από εδώ, από την Ελλάδα, σας καλώ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, να βάλουμε σφραγίδα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον της Ευρώπης, αν θέλουμε η Ευρώπη να έχει μέλλον”, παρατήρησε μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, στην ομιλία της στη συνεδρίαση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ – Helexpo, με θέμα “Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας: Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων”. “ Σήμερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, εμείς, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία, για τους πολίτες, με τους πολίτες, από τους πολίτες, για μια Ευρώπη που θα έχει πραγματικά μέλλον για τους λαούς της”, προσέθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι “οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε ατζέντα μας ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ανοικτό στους πολίτες, ερμητικά κλειστό στους αναθεωρητές της ιστορίας, στους υπέρμαχους της εθνικής αναδίπλωσης, στους νοσταλγούς της πατριαρχίας”.
“Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, αν θέλει να ανταποκριθεί στο χαρακτήρα της, ως βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, αν θέλει να είναι χρήσιμη στις κοινωνίες, οφείλει να συμβάλλει στην αλλαγή ρότας της ΕΕ, που είναι εγκλωβισμένη μεταξύ αναποτελεσματικότητας – διαπιστώνουμε την ανυπαρξία της στη διεθνή σκηνή, τελευταία παραδείγματα το Αφγανιστάν και η συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας. Και δημοκρατικού ελλείμματος, καθώς ενεργεί, μακριά από τους πολίτες, στη βάση τεχνοκρατικών προσεγγίσεων”, είπε η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής.
“Δεν είναι τυχαίο ούτε συγκυριακό ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται σήμερα από τείχη αδιαλλαξίας, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ομοφοβίας και ρατσισμού που υψώνονται στο όνομα κάποιου δήθεν ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, η οποία απειλείται δήθεν από τον πόνο των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Από τα ασυνόδευτα παιδιά, από γυναίκες που έχουν χάσει τους συντρόφους τους. Από ρεύματα ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη γη τους λόγω κλιματικής κρίσης, εμφυλίων σπαραγμών, οικονομικών καταρρεύσεων”, προσέθεσε η ίδια, παρατηρώντας ότι “η σημερινή ΕΕ έχει κλείσει τις πόρτες της στους λαούς της, πολύ μακριά από τα ιδεώδη ενός από τους ιδρυτές πατέρες της, του αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι”.
“Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε απαιτείται η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Με περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία, με περισσότερα δικαιώματα, με δραστική μείωση του σκανδάλου των αυξανόμενων ανισοτήτων, με δίκαιη πράσινη μετάβαση που δεν θα καθιστά την κλιματική κρίση εργαλείο οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού των πιο αδύναμων, με μια πολιτική ασύλου που να ανταποκρίνεται στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου. Όλα αυτά οφείλουν και μπορούν να είναι η ατζέντα των δήμων και των περιφερειών μας”.
“Τα ‘μικρά βήματα’ και τα ‘μεγάλα λόγια’, σαν και αυτά που συχνά ακούμε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ και Ευρωπαίους πολιτικούς, δεν αρκούν. Σήμερα οι πολίτες, οι κοινωνίες, που ταλαιπωρούνται, που συνθλίβονται από τις διαδοχικές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, δεν μπορούν να αρκεστούν σε μεγάλα λόγια και μικρές πράξεις”.
“Σε αυτή τη σπουδαία υπόθεση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να έχουν λόγο, ρόλο και έργο.
Κτίζοντας συμμαχίες σήμερα για το αύριο. Μαζί με τους νέους και τις νέες, μαζί με όλους τους αόρατους, τους απαρατήρητους, τους ευάλωτους, εκείνους που δεν έχουν φωνή, εκείνους που είναι τα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των λίγων σε βάρος των πολλών, να δουλέψουμε για επανεκκίνηση στην πράξη της Ευρώπης. Για να γίνει η προοπτική και η ελπίδα που ήταν κάποτε και που οφείλουμε στα παιδιά μας”.