Υπάρχει ο πολιτισμός των γκαλά, των κοσμικών εκδηλώσεων και της βιτρίνας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Και υπάρχει και η πολιτιστική κληρονομιά ως μέσο κοινωνικής συνοχής, αντιμετώπισης των ανισοτήτων και εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, που προωθεί το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πολιτισμός Χωρίς Σύνορα: η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη”, είναι ο τίτλος της Έκθεσης που εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από την Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από τις εισηγήσεις των Ρένα Δούρου (αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων) και Μπάρμπαρα Τότσε (αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης).

Με την έκθεση αυτή θέλουμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή της προοπτικής της πολιτιστικής κληρονομιάς”, είπε, μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή της στην Ολομέλεια, η Ρένα Δούρου. “Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πώς η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συμβάλλει προς μια συμπεριληπτική κοινωνία, πώς μπορεί να γίνει μέσο που φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες”, συνέχισε η ίδια.

Στην Έκθεσή μας προτείνουμε μέσα και τρόπους που προσφέρουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα ανάπτυξης βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως γέφυρας που ενώνει, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Επίσης υπογραμμίζουμε τη δυναμική των οικονομικών οφελημάτων μέσα από ισχυρές πολιτικές πολιτιστικής κληρονομιάς. “Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να είναι ισχυρό εργαλείο βιώσιμη ανάπτυξης πόλεων και περιφερειών”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην ανάγκη ενεργητικής συμμετοχής των Δήμων και των Περιφερειών στην πολιτιστική διπλωματία, μέσα από δίκτυα όπως “οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Η Ευρώπη ζει κρίση ταυτότητας. Αντιφατικά αφηγήματα και ταυτοτικές πολιτικές φέρνουν αντιμέτωπες διαφορετικές κοινότητες μεταξύ τους. Η βιώσιμη και συνεκτική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να γεφυρώσει τα χάσματα”. Η πολυμορφία της και τα κοινά της στοιχεία μπορούν να μας ενώσουν και να αποκαλύψουν τις κοινές μας αξίες”.

 

Ερώτηση προς τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το θέμα της προστασίας των έμφυλων δικαιωμάτων και της αντιμετώπισης κάθε μορφής διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας και των νέων δεδομένων που αυτή διαμορφώνει, έθεσε η Ρένα Δούρου, με ερώτησή της προς τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου θύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν αυξηθεί και ενταθεί τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως την περίοδο της πανδημίας, και συνέδεσε το γεγονός αυτό με την σοβαρή αρνητική εξέλιξη που συνιστά η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί η χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Με δεδομένο ότι η μείωση των ανισοτήτων είναι μία από τις προτεραιότητες δράσης του Κογκρέσου στο πλαίσιο των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρένα Δούρου έθεσε στη Γενική Γραμματέα το θέμα της ανάγκης για μία “ισχυρή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της προώθησης της ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών”. Απαντώντας η ΓΓ Marija Pejčinović Burić υπογράμμισε τη σημασία της επικύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και τόνισε ότι το μήνυμα όλων των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η απόλυτη δέσμευσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με τον διπλασιασμό των προσπαθειών μας”. “Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας”, κατέληξε η ίδια.

Για την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Η προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ήταν το αντικείμενο της παρέμβασης της Ρένας Δούρου, στη συνέχεια των εργασιών της Ολομέλειας, με αφορμή την έγκριση Έκθεσης για το ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών απέναντι στην άνοδο διακρίσεων και έκφρασης μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην Ευρώπης και ειδικότερα στην Πολωνία. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η πανδημία το πρόσχημα για την υποβάθμιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι “πόλεις και οι περιφέρειές μας οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην κοινή προσπάθεια για κοινωνική συνοχή, αποδοχή της διαφορετικότητας, απόρριψη κάθε μορφής ρατσισμού”. “Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά, αν και πολλές φορές μπορεί να μας λείπουν τα μέσα, εκείνο που δεν πρέπει να μας λείπει είναι η πολιτική βούληση”. Η ίδια ανέδειξε την ανάγκη να απαλλάξουμε τις πόλεις και τις περιφέρειές μας από ανισότητες, διακρίσεις και βία κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και άλλων ευάλωτων ομάδων. “Το θέμα αυτό δεν αφορά λίγους αλλά τους πάντες”.

 

Share This