Την ώρα που εκκρεμούν κρίσιμα έργα υποδομών στις Περιφέρειες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία δυσλειτουργούν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ενώ η κυβέρνηση αδρανεί και αδιαφορεί, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσαν στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, όχι λύσεις αλλά εκθέσεις ιδεών. “Απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα της υπονόμευσης σοβαρών χρηματοδοτικών εργαλείων, ακούσαμε αόριστες υποσχέσεις από μία κεντρική εξουσία που μιλά πολύ αλλά πράττει ελάχιστα”. Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου, η οποία χαιρέτισε την επιλογή να διεξαχθεί το Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στη δοκιμαζόμενη Βόρεια Εύβοια : “επιλογή που στέλνει καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης την ώρα που ο Πρωθυπουργός δεν έχει βρει έστω λίγες ώρες στην ατζέντα του για να επισκεφθεί τους κατοίκους των χωριών που δοκιμάζονται”.
Στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου έθεσε το πρόβλημα του παγώματος των πληρωμών έργων από ΕΣΠΑ που υλοποιούν οι Περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι το θέμα έχει φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Απορία ψάλτου βηξ, ήταν η απάντηση” από την πλευρά της κυβέρνησης. Παράλληλα στηλίτευσε την αντιμετώπιση των Περιφερειών από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “το οποίο η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της και τις μνημονιακού τύπου εμμονές της. “Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απουσιάζει η περιφερειακή κατανομή ενώ υπάρχει επιμερισμός του ποσού των επιχορηγήσεων, των 18.2 δις ευρώ, σε επίπεδο Πυλώνα, επίπεδο Άξονα, σε επίπεδο Μεταρρυθμίσεων και επίπεδο Κατηγορίας Έργων. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πως θα κατανεμηθούν αρχικά, αυτά τα 18 δις ευρώ σε επίπεδο περιφερειών. Πρόκειται για όχι τυχαίες αοριστίες που μπορεί να διευρύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες”.
Αυτές οι χρηματοδοτικές δυσκολίες δεν βοηθούν τον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις όπως τις περιγράφει στις προτεραιότητές του το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης: “την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και για την κοινωνική αναζωογόνηση στην περίοδο μετά από την κρίση”.
Η ίδια τέλος θύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “συνεκτική περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική, όπως άλλωστε φάνηκε και τη περίοδο της διακυβέρνησής του με τα Περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα”.
“Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας”. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “ίδρυση Ταμείου Περιφερειακών και Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων με διακριτό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση Περιφερειών και Δήμων, όπου η κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να καταθέτει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο προς χρηματοδότηση, το οποίο θα αποτελεί προϊόν διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο και θα αφορά άξονες όπως υποδομές κυκλικής οικονομίας, περιβαλλοντικές, επιχειρηματικές, παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, καινοτομίας, κ.α.”.
“Με τον τρόπο αυτό οι Περιφέρειες μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί παράγοντες μιας σύγχρονης περιφερειακής διακυβέρνησης με επίκεντρο τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την προστασία του περιβάλλοντος”, κατέληξε η ίδια.