Τις ευθύνες της Διοίκησης Πατούλη για την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους αρμοδιότητάς της, αναδεικνύει με Επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Δύναμη Ζωής. Πρόκειται για συγκεκριμένες ευθύνες που συμπυκνώνουν όλα τα μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο ασκεί διοίκηση: την έλλειψη προγραμματισμού, την προχειρότητα, την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις. Πάντα με όρους επικοινωνίας σε βάρος της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης, σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια εμφανίστηκε απροετοίμαστη απέναντι στην κακοκαιρία γιατί :

  1. δεν διέθετε ενεργή εργολαβία αποχιονισμού καθώς, εξαιτίας μεθοδεύσεων της Διοίκησης, ο σχετικός διαγωνισμός (για εργολαβία προϋπολογισμού 1.994.000) καθυστέρησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022!
  2. δεν διέθετε ενεργή Σύμβαση προμήθειας Αντιπαγετικού Αλατιού, καθώς εξαιτίας σοβαρών πλημμελειών της Διοίκησης ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μετά από τη χειμερινή περίοδο 21 – 22.

Οι σοβαρές πλημμέλειες της Διοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα η όλη εργασία αποχιονισμού να γίνει με… απευθείας αναθέσεις.

Έτσι η ίδια Διοίκηση που δεν φρόντισε να προχωρήσει εγκαίρως όλες τις προαναφερθείσες διαδικασίες, φρόντισε να εγκρίνει, και μάλιστα εγκαιρότατα, τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Ενδεικτική η Απόφαση 93/2022 της Οικονομικής Επιτροπής, μόλις στις 18 Ιανουαρίου 2022, με την οποία εγκρίνεται ποσό 500.000 ευρώ για τις εργασίες αποχιονισμού με την διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εγκρίνεται τιμή μονάδος για ένα ερπυστριοφόρο “πολυμηχάνημα” (χωρίς ουδεμία άλλη προδιαγραφή) ύψους 4.320 ευρώ ανά ημέρα (180 ευρώ ανά ώρα)! Μηχανήματα που μόνο για φωτογραφίες ήταν χρήσιμα τελικά και για Δελτία Τύπου, αφού δεν πρόκειται για τα στιβαρά αποχιονιστικά μηχανήματα που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, η Δύναμη Ζωής, με την Επερώτησή της, παρατηρεί δύο γεγονότα που μαρτυρούν το μέγεθος των ευθυνών, της αδιαφορίας και της κοινωνικής αναλγησίας της Διοίκησης Πατούλη.

Πρώτον, το γεγονός ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Βορείου Τομέα συνήλθε μόλις την ημέρα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας, εδώ και μια εβδομάδα από τους μετεωρολόγους, δηλαδή την Δευτέρα 24/1/2022 στις 10:30 το πρωί! Μάλιστα στην συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι υπεύθυνοι, από άποψη επιχειρησιακή ή κρατικής εποπτείας, της Νέας Οδού και της Αττικής Οδού, με συνέπεια τον πλήρη αποσυντονισμό και, τελικά, το χάος με τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς.

Δεύτερον, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής απέρριψε, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού έτους 2022, την εναλλακτική πρόταση της Δύναμης Ζωής, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να διατεθεί ποσό 4.500.000 ευρώ για να μην στερηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά της Αττικής το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρακτικά, αυτό οδήγησε πολλά νοικοκυριά να περάσουν τον χιονιά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα! Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση αρνείται συστηματικά από το 2020, σχετική πρόταση της Δύναμης Ζωής για προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο Περιφερειάρχης “αν προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όλα τα παραπάνω, για τα οποία έχει την κατά Νόμο αρμοδιότητα και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της Αττικής, για τις τραγικές συνθήκες που έζησαν κατά την κακοκαιρία “Ελπίδα””. Έχουμε όμως δυστυχώς τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να την αναλάβει.

Share This