Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής (2014 – 2019) με πράξεις και έργα έδωσε προτεραιότητα στη στήριξη των Ρομά όπως και όλων των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Αποτελούσε και αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής ενάντια σε στερεοτυπικές και ρατσιστικές προσεγγίσεις, να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και τις δομές για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά.
Στο πλαίσιο αυτό :
- Η Ρένα Δούρου υπέγραψε την ένταξη της Αττικής στην Πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του αντι-τσιγγανισμού, υπογραμμίζοντας ότι “η αντιμετώπιση των ρατσιστικών συμπεριφορών δεν μπορεί να είναι υπόθεση μίας περιφέρειας, ενός δήμου ή ακόμη και μιας μόνο χώρας. Χρειάζεται συλλογική εγρήγορση και κινητοποίηση για να βάλουμε τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, με όρους κοινωνικής συνοχής, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου προχωρούσε σε χαρτογράφηση, διαγνωστική εκτίμηση και σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στη Δυτική Αττική, λαμβάνοντας παράλληλα σειρά σοβαρών πρωτοβουλιών και πιλοτικών δράσεων σχετικά με την ένταξη τσιγγανόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνία καθώς και με πολιτικές κατά του χωροταξικού και κοινωνικού αποκλεισμού και της γκετοποίησης των Ρομά. Διοργάνωση Φόρουμ Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά (υγεία, δια βίου μάθηση, κ.α.), σχέδια δράσης για κοινωνική, χωροταξική ενδυνάμωση των Ρομά, διαμεσολάβησης κοινοτήτων, κ.α. Την ίδια στιγμή αρθρογραφούσε συστηματικά για το θέμα στον Τύπο.
- Ίδρυσε το Πιλοτικό Γραφείο Στήριξης Ρομά & Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης αφορά την υλοποίηση Προγράμματος Έρευνας – Παρέμβασης με τίτλο «Διερεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών Ρομά Δυτικής Αττικής και καλών πρακτικών στήριξης και προαγωγής της κοινωνικής ένταξής τους»
- Παράλληλα η Διοίκηση της Δύναμης Ζώης έδωσε το παρών σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που αφορούν στην κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ρομά. Μετείχε, συγκεκριμένα, σε μία νέα, διαπεριφερειακή συνεργασία, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τη χαρακτηριστική ονομασία «I_do», μια «συμμαχία νέων για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών». Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για την πολιτική δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα των νέων Ρομά. Μια πρωτοβουλία κατά του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, με όρους κοινωνικής συνοχής, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.