Η Διοίκηση ακυρώνει την πράσινη, εναλλακτική πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων της Δύναμης Ζωής

Καθηλώνει την Περιφέρεια Αττικής στη θέση του ουραγού της ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προωθώντας καύση και ΣΔΙΤ

Τη διαιώνιση από τη σημερινή Διοίκηση, της λειτουργίας της Φυλής, της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, κατήγγειλε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Δύναμη Ζωής. Στην παρέμβασή της, η εισηγήτρια της Δύναμης Ζωής, Γιώτα Παππά παρατήρησε ότι με τις μεθοδεύσεις της σημερινής Διοίκησης, η χωματερή της Φυλής θα μείνει, γιγαντωμένη, με ΣΔΙΤ και με τεχνολογίες “ενεργειακής αξιοποίησης”, δηλαδή με καύση, στους αιώνες των αιώνων!

Πλέον με επιλογές της νυν Διοίκησης, καθιερώνεται η Φυλή ως… η “πίσω αυλή” της Αττικής. Γιατί προωθεί στη Φυλή μια νέα, μαμούθ, Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (που παραπλανητικά βαφτίζει “Κεντρικού Τομέα”), δρομολογώντας έτσι εκεί, την επεξεργασία τουλάχιστον του 80% των απορριμμάτων της Αττικής και την ταφή του συνόλου των απορριμμάτων ή/και υπολειμμάτων της Αττικής.

Με λίγα λόγια : η Φυλή θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο σημείο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής! Γιατί αυτή είναι η επιλογή της Διοίκησης της Περιφέρειας που λειτουργεί ταξικά, στοχοποιεί και καταδικάζει για πάντα τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, όπως πρότεινε η Διοίκηση της Περιφέρειας, τη “Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων” για την “Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής”, διαιωνίζοντας έτσι την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Καθηλώνοντας την Αττική στη θέση του ουραγού στην ανακύκλωση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδεικνύοντας ότι το μόνο “πράσινο” στην πολιτική της είναι το πράσινο φως που δίνει στη συνέχιση της ξεπερασμένης πρακτικής της ταφής των απορριμμάτων στη Φυλή και στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας άλλα λέει και άλλα κάνει.

Αναφέρεται στα λόγια στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που είχε εκπονήσει, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οδηγίες, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, ενώ στην πράξη, τον ξηλώνει συστηματικά. Εφαρμόζει μια πολιτική που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτού του σχεδιασμού. Αναιρεί την εναλλακτική, οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη, διαχείριση των απορριμμάτων που προωθούσε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής. Δεν προωθεί την ανακύκλωση αλλά το θάψιμο των σκουπιδιών, σταματώντας τις διαδικασίες για τις υποδομές ανακύκλωσης, επανάχρησης, κομποστοποίησης που είχε αποφασίσει και δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση.

Συνοπτικά, η σημερινή Διοίκηση προωθεί ακριβότερες λύσεις, με ΣΔΙΤ, για να θάβει περισσότερα σκουπίδια, σε πλήρη ρήξη, όχι μόνο με τον ΠΕΣΔΑ της διοίκησης της Δύναμης Ζωής, αλλά με τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής οικονομίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Αντί να ενισχύει την επαναχρησιμοποίηση, επανάκτηση, την προδιαλογή και την ανακύκλωση, κατευθύνει όλο και περισσότερες ποσότητες απορριμμάτων για ταφή. Μια επιλογή που στοιχίζει πολύ ακριβά στην τσέπη των φορολογουμένων, στους δήμους, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία. Η σημερινή Διοίκηση πάει κόντρα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Κόντρα στη λογική. Επιμένει στη απαρχαιωμένη ταφή των σκουπιδιών. Με μεγάλα κέρδη για τους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ αλλά μεγάλο κόστος για τους Δήμους.

Και με μεγάλη χαμένη την Αττική.

Γιατί με αυτές τις πολιτικές η Διοίκηση Πατούλη ενισχύει την εξάρτηση της Αττικής από τις ξεπερασμένες, οικονομικά, υγειονομικά, περιβαλλοντικά, πρακτικές. Την κάνει ουραγό της Ευρώπης, μια ευρωπαϊκή περιφέρεια στα χαρτιά.

Γίνεται έτσι τώρα κατανοητή η αιτία για την οποία, εδώ και 18 μήνες, η Διοίκηση της Περιφέρειας αρνείται πεισματικά, παρά τα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το σχέδιό της για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Share This