Τον απόλυτο εκτροχιασμό των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, τον κίνδυνο κατάρρευσης των έργων υποδομής και τις καθοριστικές ευθύνες της Διοίκησης Πατούλη, ανέδειξε χθες η Δύναμη Ζωής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτήρισε “εικονικό, πλασματικό, ελλειμματικό και χωρίς κοινωνική διάσταση”. Παράλληλα υπογράμμισε και τα σοβαρά θέματα δημοκρατίας που θέτει ο αδιαφανής τρόπος άσκησης Διοίκησης από την Περιφερειακή Αρχή.
Η Δύναμη Ζωής κατέθεσε κοστολογημένη Εναλλακτική Πρόταση για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και τον Προϋπολογισμό, με έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Ρένα Δούρου: Με τους πολίτες παλεύουμε κόντρα σε μια επικίνδυνα σπάταλη Διοίκηση, χωρίς κοινωνικό πρόγραμμα
“Η Δύναμη Ζωής δείχνει έμπρακτα ότι έχει επιλέξει την εποικοδομητική και όχι καταστροφική και ψηφοθηρική αντιπολίτευση. Σε αντίθεση με τη σημερινή Διοίκηση που με παραπληροφόρηση και ψέματα έκανε αντιπολίτευση στη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, εμείς, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Αττικής καταθέσαμε για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε συνέχεια του περσινού κορωνοπροϋπολογισμού, συνεκτική, εφικτή, τεκμηριωμένη Εναλλακτική Πρόταση, που μπορούν να κρίνουν οι πολίτες. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους, διεκδικώντας την ολοκλήρωση επιτέλους του προγράμματος στήριξης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και όλων των κρίσιμων έργων υποδομής που είχαμε ξεκινήσει και που σήμερα βαλτώνουν λόγω της αδιαφορίας της Διοίκησης της Περιφέρειας. Και τη νέα χρονιά, μαζί με τους πολίτες της Αττικής, παλεύουμε κόντρα σε μια επικίνδυνα σπάταλη Διοίκηση, χωρίς κοινωνικό πρόγραμμα”, σχολίασε η Ρένα Δούρου.
Η ίδια νωρίτερα σε παρέμβασή της κατέρριψε τα όσα ψευδώς ισχυρίστηκε ο Περιφερειάρχης περί δήθεν ανυπαρξίας αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, θυμίζοντας αφενός ότι η χώρα, αν και ήταν υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2011, απέκτησε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών το 2018 με κυβέρνηση Τσίπρα, επί υπουργίας Σ. Φάμελλου. Και αφετέρου, ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής είχε νωρίτερα εκπονήσει αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, υπερβαίνοντας ακόμη και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Στη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, οι ομιλήτριες και οι ομιλητές της Δύναμης Ζωής κατέδειξαν τεκμηριωμένα το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την Περιφέρεια η Διοίκηση Πατούλη, με αποτέλεσμα, σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας να υπολείπονται περίπου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων δημοσίων συμβάσεων. Ένα τεράστιο έλλειμμα που τινάζει στον αέρα την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων υποδομής! Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής έθεσαν προ των ευθυνών τους Περιφερειακούς Συμβούλους που υπερψήφισαν έναν Προϋπολογισμό που δεν λύνει προβλήματα αλλά τα επιτείνει.
Οι ίδιοι θύμισαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής το 2019, ανέρχονταν σε 318 εκατομμύρια έναντι 197 εκατομμυρίων της σημερινής Διοίκησης και στηλίτευσαν τις ευθύνες της νυν Περιφερειακής Αρχής για το οικονομικό αδιέξοδο, σχετικά με τη μη διεκδίκηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων (που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναιτιολόγητα στερεί από την Περιφέρεια Αττικής), την κατασπατάληση με απευθείας αναθέσεις (άνω των 20 εκατομμυρίων), τις σκανδαλώδεις συμβάσεις καθώς και τις πολλές επιμέρους δαπάνες που όμως αθροίζουν ποσό εκατομμυρίων ευρώ για την προβολή του Περιφερειάρχη, τη διοργάνωση φιεστών, κ.α..
Ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τις Παρατάξεις Πατούλη, Τζήμερου και εκείνη της Χρυσής Αυγής.
Η Εναλλακτική Πρόταση της Δύναμης Ζωής
Η τεκμηριωμένη Εναλλακτική Πρόταση της Δύναμης Ζωής κινείται γύρω από πέντε άξονες:
- Τον κοινωνικό με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την πολλαπλή (υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική) κρίση και την ακρίβεια. Είτε με προγράμματα όπως το “Ρεύμα για όλους” και τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών, που η σημερινή Διοίκηση έχει σταματήσει. Είτε με την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά και οι ουσιοεξαρτημένοι συμπολίτες μας.
- Τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που η Διοίκηση καθυστερεί χαρακτηριστικά με το Master Plan για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού περιοχές να ανατίθεται μόλις στο τέλος Οκτωβρίου του 2021, πέντε δηλαδή μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη.
- Το κυκλοφοριακό με την εκπόνηση μια Συνολικής Κυκλοφοριακής Μελέτης για όλο το Λεκανοπέδιο αλλά και η προώθηση των αναγκαίων προκαταρκτικών διαδικασιών για σημαντικά συγκοινωνιακά έργα που είχαν ξεκινήσει το 2019.
- Την προώθηση Μελετών και Σχεδιασμών για μεγάλες παρεμβάσεις στην Αττική, που έχουν βαλτώσει τους τελευταίους 28 μήνες, από το Πεδίο του Άρεως ως τις Αυτοδιοικητικές Ενεργειακές Κοινότητες, κρίσιμες σε περίοδο ενεργειακής φτώχειας.
-
Tη στήριξη των εργαζομένων της Περιφέρειας και την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των Υπηρεσιών της.