Απέρριψε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής την πρωτοβουλία της Δύναμης Ζωής για έκδοση ψηφίσματος, που διεκδικεί από την Κυβέρνηση σειρά μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τη φυσική αναγέννηση των αναδασωτέων και πρώην δασωμένων περιοχών, την πλήρη και ταχύτατη αποκατάσταση και στήριξη όλων των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και την αναδιοργάνωση της δασοπυρόσβεσης με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού. Την πρόταση ψηφίσματος κατάθεσε χθες η Δύναμη Ζωής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές που αφάνισαν 240.000 στρέμματα δάσους στην Αττική.
Παράλληλα η Δύναμη Ζωής στηλίτευσε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη στις 20 και 22 Μαΐου, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση κήρυξης αναδασωτέων των συγκεκριμένων περιοχών, απαιτώντας την άμεση έκδοσή της. “Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση την έκδοση των Αποφάσεων Κήρυξης των Αναδασωτέων περιοχών εντός 1 μηνός από το τέλος κάθε πυρκαγιάς”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην πρόταση ψηφίσματος.
Με την πρότασή η Δύναμη Ζωής καλεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας να διεκδικήσει από την πολιτικά ομογάλακτη Κυβέρνηση τη “χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση 20 εκατ. €, για άμεση υλοποίηση εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να προστατευθούν οι πληγείσες περιοχές και οι περιοχές κατάντι αυτών” καθώς και τη “χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση με 80 εκατ. € εργασιών πρόληψης εντός των δασών με ευθύνη των Δασαρχείων”.
Η Δύναμη Ζωής υπενθυμίζει στην πρότασή της ότι “η Περιφέρεια Αττικής, όπως και όλη η Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία ευθύνη για την πυρόσβεση, έχει την αρμοδιότητα να συνδράμει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα” και χαρακτηρίζει “απαράδεκτη τη στοχοποίηση της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής για την εθνική τραγωδία στο Μάτι”. Θέτει επίσης το ζήτημα της “ριζικής αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο”, με διαβούλευση και συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής καθώς και της αναδιοργάνωσης της δασοπυρόσβεσης με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, με βασικό τον ρόλο των Δασαρχείων, με επαρκή επίγειο, εναέριο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής “θα συμβάλει στην προμήθεια εξοπλισμού, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα των αρμόδιων υπηρεσιών”.
Τέλος η Δύναμη Ζωής ζητά στις αναδασωτέες και πρώην δασωμένες περιοχές να υπάρξει Φυσική Αναγέννηση, χωρίς ανεμογεννήτριες και βωξίτες, με προστασία τους από την βόσκηση και σχεδιασμό για την αναπαραγωγή των ζωικού κεφαλαίου σε άλλες εκτάσεις.