Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση από την Κυβέρνηση της απλής αναλογικής εξέφρασε η Δύναμη Ζωής στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μαζί με τις αντιπολιτευόμενες Παρατάξεις, απαίτησε την απόσυρση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Στο σχετικό ψήφισμα, που δεν ψήφισε η Διοικούσα Παράταξη και το οποίο συνδιαμόρφωσαν οι αντιπολιτευόμενες Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “το σχέδιο νόμου φέρνει απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς”.
Η Δύναμη Ζωής καταδίκασε την ολιγαρχική αντίληψη για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων που αναδεικνύει το βαθιά αντιδημοκρατικής έμπνευσης νομοθέτημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για απόπειρα θεσμικής εκτροπής, δηλωτικής των πραγματικών προθέσεων της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, αφού καθιερώνεται ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό χωρίς λαϊκή δεδηλωμένη, που δίνει απεριόριστες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα που έχουν εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τη θεσμική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της και παράλληλα επιδιώκει την μη ακριβή αποτύπωση της ψήφου των πολιτών. Ο κόφτης με το όριο 3% για είσοδο Παράταξης στα Περιφερειακά Συμβούλια, αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων ανεξάρτητων Παρατάξεων και περιορισμού της συμμετοχής στα κοινά.
Συγκεκριμένα, τη στρατηγική αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κατήγγειλε η Δύναμη Ζωής, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοίκητων θεσμών, καταργείται η ισότιμη ψήφος των πολιτών, δημιουργούνται ευνοιοκρατικοί μηχανισμοί και διαμορφώνεται ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής. Και αυτό δεν αποτελεί συγκυριακή απόφαση. Είναι συνέχεια του αντιδημοκρατικού κατήφορου που ήδη εκφράστηκε με την ενίσχυση της Διοίκησης της Περιφέρειας σε βάρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσα από την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά αρμοδιοτήτων του αντιπροσωπευτικού, συλλογικού οργάνου στην Οικονομική Επιτροπή, στο όνομα και πάλι της… γνωστής κυβερνησιμότητας που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό!
Απέναντι σε αυτή την κλιμακούμενη, κυβερνητική επίθεση κατά των συμμετοχικών, αυτοδιοικητικών θεσμών, η Δύναμη Ζωής τόνισε ότι η μόνη απάντηση είναι η αγωνιστική διεκδίκηση της αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ενίσχυσης της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Μαζί με τους πολίτες διεκδικούμε δημοκρατική, συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην πρόταση Ψηφίσματος που είχε καταθέσει, η Δύναμη Ζωής παρατηρούσε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο “διαπνέεται στα βασικά του σημεία από μια οπισθοδρομική και αυταρχική αντίληψη, αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών, με κύριο επιχείρημα την προώθηση της κυβερνησιμότητας και την αποκατάσταση της κανονικότητας σε σχέση με τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων από τις Περιφέρειες”.