Εγκαινιάζεται σήμερα ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου στον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο του Πειραιά, τον Κορυδαλλό. Πρόκειται για το σύγχρονο πάρκο πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης, στο χώρο των πρώην γυναικείων φυλακών επί της οδού Γρ. Λαμπράκη. Γίνεται έτσι πράξη το πάγιο αίτημα δεκαετιών των δημοτών, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, της Δημαρχίας Στ. Κασιμάτη, της κυβέρνησης Τσίπρα και των πολιτών. Πρόκειται για την ανάπλαση του χώρου των φυλακών, προϋπολογισμού 4.590.000 ευρώ, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την οριστική απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη, ένα ιστορικό και διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Στις 25 Ιουλίου του 2017, ύστερα από πολλά χρόνια παλινωδιών, αναβλητικότητας και διστακτικότητας, με την κατεδάφιση της εξωτερικής μάντρας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, άνοιξε ο δρόμος, για πρώτη φορά, για την απόδοση στους πολίτες της έκτασης 10 στρεμμάτων για την υλοποίηση από τον Δήμο Κορυδαλλού, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, κοινόχρηστου χώρου, πάρκου πρασίνου και αναψυχής. Ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης δήλωνε: “Το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί μια εξέλιξη με υψηλό συμβολισμό και αξία. Συνιστά μια πρώτη δικαίωση των αγώνων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πλήρη απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού. Το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού δίνει στην πόλη έναν μεγάλο δημόσιο χώρο 10 περίπου στρεμμάτων, η ανάπλαση του οποίου θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων”.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2018, σε επίσκεψή της επί τόπου, η Ρένα Δούρου αναφερόταν στο σπουδαίο έργο, παρατηρώντας ότι “επιτέλους οι Κορυδαλλιώτες και οι Κορυδαλλιώτισσες θα έχουν το ελάχιστο του πρασίνου που τους έχει στερηθεί δεκαετίες τώρα και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι’ αυτό”.

Η ανάπλαση αυτή ήταν μια απόφαση που εντασσόταν στην ευρύτερη στρατηγική της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής για την προστασία και την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και της σημασίας τους για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη λειτουργία της πόλης. Μια στρατηγική που έχει διακόψει βίαια η Διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια, αντικαθιστώντας την με αδιαφανείς, φωτογραφικές αποφάσεις απευθείας αναθέσεων.

Σήμερα λοιπόν είναι ημέρα χαράς που σηματοδοτεί την ανάγκη συνέχισης του αγώνα διεκδίκησης περισσότερων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, ολοκλήρωσης κρίσιμων έργων που με πλήρη ευθύνη της Διοίκησης Πατούλη έχουν βαλτώσει, όπως της ανάπλασης του Φαληρικού, όπου πχ η δημοπράτηση του Οικολογικού Πάρκου της Β’ Φάσης αποτελεί, δυστυχώς, όνειρο απατηλό…

 

Share This