Οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν ικανοποιούν παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων στον πολιτισμό, μιας και η ουσιαστική στήριξή τους παραμένει κενό γράμμα, τη στιγμή που η χώρα περνά σε επόμενη φάση και πλέον βιώνει την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.
Ισχνή είναι και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρά το πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού με 2,5 εκατ. ευρώ που πρότεινε εν μέσω της πανδημίας η παράταξή μας, στο πλαίσιο της 1ης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, η οποία καταψηφίστηκε από τη διοικούσα παράταξη. Ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για πολιτιστικές δράσεις και υποδομές την προηγούμενη πενταετία, που επίσης ήταν περίοδος βαθιάς ύφεσης.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, εδώ και 9 μήνες, ζητάμε να παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Αττικής ανά περιφερειακή ενότητα ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης που δεν φαίνεται μέχρι τώρα να υπάρχει στην αντίληψη της Διοίκησης. Επανερχόμαστε με συγκεκριμένη πρόταση στη δεύτερη πια, πιο κρίσιμη από οικονομικής άποψης, φάση της πανδημίας στη χώρα μας.
Το ζητούμενο είναι οι όποιες προτάσεις να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να υλοποιούνται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, με εμπιστοσύνη όλων των μερών και με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες.
Η τέχνη διεγείρει το νου και τα ανθρώπινα συναισθήματα και ψυχαγωγεί τους πολίτες. Γι’ αυτό είναι άμεση ανάγκη των πολιτών να έχουν επαφή με κάθε μορφής τέχνη. Κατά το παρελθόν οι δημιουργικές διαδικασίες έχουν αποδειχτεί ικανές να αποτρέψουν το φόβο, τον πόνο και το χάος που δημιουργείται σε περιόδους κρίσης.
Οι πολιτιστικές δράσεις και οι κλάδοι δημιουργικότητας λειτουργούν ως όχημα ανάπτυξης για τις Περιφέρειες και για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην πολιτιστική προβολή και στον αντίστοιχο κλάδο. Αυτονόητα προσθέτουν θέσεις απασχόλησης και συμβάλλουν θετικά στην απασχόληση νέων ανθρώπων. Επιπρόσθετα, παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας την ίδια στιγμή και ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Επομένως, οι άνθρωποι του πολιτισμού χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και στήριξη και γι’ αυτό η «Δύναμη Ζωής» υποβάλλει τις ακόλουθες προτάσεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν από την Περιφέρεια Αττικής:
1. Η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει την αγορά θεατρικών παραστάσεων, όπως έπραξε και στο παρελθόν, στηρίζοντας τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και το φιλότεχνο κοινό της Αττικής με δωρεάν εισιτήρια. Με την εμπειρία του παρελθόντος προτείνεται η αγορά παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά και η διεξαγωγή μέρους αυτών στο Αττικό Άλσος, στο Πεδίον του Άρεως κ.λπ. ανάλογα με τη δυνατότητα των παραγωγών. Αυτονόητο θεωρούμε ότι για μέρος των παραστάσεων πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησής τους και από σχολεία και να αφορούν και το επόμενο σχολικό έτος. Επίσης να προχωρήσει στην προαγορά εισιτηρίων σε συναυλίες, εκθέσεις (φωτογραφίας, μουσείων, εικαστικών κ.ά.) και καλλιτεχνικές παραγωγές υψηλού επιπέδου.
2. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής νέα καλλιτεχνικά σεμινάρια για τους δημότες και τους μαθητές των σχολείων τους μέσω των σωματείων των καλλιτεχνών (επίσημοι καλλιτεχνικοί φορείς) που έχουν την καλύτερη εικόνα των μελών τους που έχουν περιέλθει σε δυσχέρεια, με αξιοποίηση των υποδομών των Πνευματικών του Κέντρων ή πολιτιστικών υποδομών των σχολείων. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών – ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Το σπίτι του ηθοποιού, Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα — Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), ΕΔΕΜ κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν πολιτιστικές δράσεις των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής (πχ μουσικά συγκροτήματα, ομάδες χορού, ομάδες θεάτρου, ομάδες εικαστικών τεχνών κ.λπ.).
3. Να διατεθούν δωρεάν, ανεκμετάλλευτοι χώροι της Περιφέρειας Αττικής, όπως ο χώρος του “Beach Volley” στο Φαληρικό που προσφέρεται για μουσικές παραστάσεις μιας και ειδικά γι΄ αυτές οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες, αλλά και άλλοι χώροι. Να επιχορηγήσει άμεσα η Περιφέρεια την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας για καλλιτεχνικές ομάδες βοηθώντας εξίσου καλλιτέχνες αλλά και τα θέατρα ή πολιτιστικούς φορείς όπως για παράδειγμα το Ωδείο Αθηνών που παραμένουν κλειστά ενώ τα ανελαστικά τους έξοδα συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
4. Να συνεχισθεί η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε πολιτιστικές δράσεις που διασώθηκαν το προηγούμενο διάστημα της οικονομικής κρίσης, όπως το μαθητικό Φεστιβάλ “SCHOOLWAVE”, το «ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ» στην Πλατεία Ομονοίας και την Πλατεία Βικτωρίας, τα Φεστιβάλ των νησιών της Αττικής, όπως «Φεστιβάλ Σαρωνικού», «Φεστιβάλ Φυστικιού» στην Αίγινα, «Αρμάτα» στις Σπέτσες, «Κουντουριώτικα» και «Μιαούλια» στην Ύδρα αλλά και Φεστιβάλ σε άλλους Δήμους, πολιτιστικές δράσεις σε πάρκα της Περιφέρειας Αττικής, στήριξη θεάτρων όπως το «Θέατρο Τέχνης» κ.λπ.
5. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής την ενοικίαση εξοπλισμού (ήχου και φωτός) για την διοργάνωση καλλιτεχνικών παραγωγών στα ανοικτά θέατρα και τους κατάλληλους υπαίθριους χώρους των 66 Δήμων της. Το Αλέξης Μινωτής στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, το θεατράκι στο Άλσος Περιστερίου, το θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, το θέατρο Βράχων, το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και πολλά άλλα γνωστά ή λιγότερο γνωστά που πληρούν τις σημερινές υγειονομικές επιταγές και παράλληλα απευθύνονται σε κάθε πολίτη της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής καλείται να τα στηρίξει και σε συνεργασία ενδεικτικά με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων να προχωρήσουν στην διεξαγωγή πληθώρας θεαμάτων που θα δώσουν δουλειά στο καλλιτεχνικό μας δυναμικό και θα ψυχαγωγήσουν τους πολίτες.
6. Να ενταχθεί στην αμέσως επόμενη ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου θέμα συζήτησης για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και να κληθούν οι φορείς των καλλιτεχνών και οι εκπρόσωποι διοργανωτών εκδηλώσεων, θεατρικών παραγωγών, διανομέων κινηματογραφικών ταινιών, εταιρειών ενοικίασης ηχητικών φωτιστικών εξοπλισμών, της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Τραγουδιστών — Ερμηνευτών «Ερατώ» αλλά και πολιτιστικών φορέων που θα καταθέσουν γόνιμες απόψεις και λύσεις για το σημερινό αδιέξοδο.
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής οφείλει να συνεχίσει την στήριξη του πολιτισμού που υπήρχε εμπράκτως από την προηγούμενη Διοίκηση και με την όσο πιο άμεση υλοποίηση των προτάσεων αυτών να δώσει ανάσα στους ανθρώπους του πολιτισμού ενόψει και της δύσκολης χειμερινής περιόδου που θα ακολουθήσει. Αφήνοντας μόνους τους ανθρώπους που υπηρετούν τον πολιτισμό, όπως εντέχνως συμβαίνει σήμερα, αφήνουμε κατά μέρος και την προσδοκία ανάτασης για την Αττική.
Αναμένουμε την υιοθέτηση των ανωτέρω προτάσεών μας από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και με δεδομένο ότι η Παράταξή μας αποφεύγει την κατάθεση θεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την διαδικασία Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, για να μην υποβαθμίζονται τα θέματα αλλά και για να λειτουργεί με έναν σωστό βηματισμό το Συμβούλιο, παρακαλούμε για την εγγραφή στην Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής θέματος συζήτησης για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού κατά την ανωτέρω πρόταση 6.