Τέσσερις προτάσεις της Δύναμης Ζωής
Ο τομέας του Τουρισμού αποτελεί ανέκαθεν για την Αττική αλλά και για την οικονομία της χώρας, σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης και συμβολής στην εθνική οικονομία. Σήμερα, στην έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, ο κλάδος αυτός δέχεται συντριπτικά πλήγματα και αντί να στηριχθεί στο επίπεδο της Περιφέρειας, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Μάταια, εδώ και μήνες, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της πανδημίας ως σήμερα, οι άνθρωποι του Τουρισμού περίμεναν και περιμένουν μια κίνηση της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη του τουριστικού προορισμού της Αθήνας και όλης της Αττικής.
Πλήρης απραγία στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης της πανδημίας στην Αττική και η ΤΤΕ παρουσίασε το 7μηνο δελτίο της με συνολική μείωση 86% στα έσοδα για το 7μηνο 2020 σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την μελέτη της GBR Consulting, τον Ιούνιο εφέτος οι πληρότητες των ξενοδοχείων τής Αττικής ανήλθαν στο 5%, τη στιγμή που πέρυσι η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν 93% – με πλήρη λειτουργία όλων των ξενοδοχείων. Η πληρότητα του Ιουνίου του 2020 παρά την εντυπωσιακά μειωμένη προσφορά διαθέσιμων δωματίων (μόνο το 21% του συνόλου των δωματίων ήταν διαθέσιμο), δεν ξεπέρασε σε μέσο όρο το 26% για τα ξενοδοχεία που βρίσκονταν σε λειτουργία.
Κατώτερη των περιστάσεων, η σημερινή Διοίκηση ούτε αξιοποίησε ούτε συνεχίζει το πολύτιμο έργο – παρακαταθήκη για το μέλλον της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής. Ένα έργο αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου του Τουρισμού.
Θυμίζουμε ότι η Αττική είχε απογειώσει την επισκεψιμότητά της τα τελευταία 4 χρόνια, από το 2016 ως το 2019, χάρη στο όραμα που έγινε πράξη μέσω της στρατηγικής που συνομολογήσαμε και υλοποιήσαμε με τους αρμόδιους φορείς.
Όμως δυστυχώς στη συνέχεια, με πρόσχημα την πανδημία, η νυν Περιφερειακή Αρχή επέδειξε έλλειψη γνώσης και πολιτικής βούλησης για τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που έχει υποστεί τεράστια ζημιά με τις απώλειες των εσόδων και την ανεργία να έχουν κτυπήσει “κόκκινο” στην Αττική όπως και σε όλη τη χώρα.
Η Διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” άφησε παρακαταθήκη ικανή να κρατήσει ζωντανή την ζήτηση ακόμα και εν μέσω πανδημίας και να ζωηρέψει το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και των επιχειρηματιών.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή για να στηρίξει τον Τουρισμό της Αττικής;
- Να ενεργοποιήσει άμεσα τη διοικητική βάση για την ανάπτυξη του Film Office της Αττικής στην Διεύθυνση Τουρισμού έτσι ώστε να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές με την στήριξη του ΕΚΟΜΕ ακόμη και μέσα στην πανδημία. Δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο : ήδη γίνεται με επιτυχία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
- Να διανείμει σε ΜΜΕ στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό, με ελάχιστο κόστος τα δεκάδες τουριστικά βίντεο που υλοποιήσαμε και σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια, έτσι ώστε να κρατήσουν ζωντανή την μελλοντική ζήτηση.
- Να εκπονήσει σχέδιο για ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των επισκεπτών (Health and Luxury tourism products).
- Να συνδράμει με τις κατάλληλες ενέργειες για τη διαχείριση της κρίσης ( risk and reputation management) και να στηρίξει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο και την ανεργία από τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής, που άφησε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής.
Όμως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αποφάσεις προϋποθέτουν πολιτική βούληση, επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο συγκεκριμένης πολύπλευρης και πολυεπίπεδης στρατηγικής. Δυστυχώς είναι φανερό ότι τίποτα από αυτά δεν διαθέτει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, η οποία αντιμετωπίζει τον κλάδο του Τουρισμού της Αττικής ως προώθηση τετριμμένων κλισέ ή ως αφορμή αυτοπροβολής, σε βάρος της οικονομίας του τουρισμού και των ανθρώπων του. Σε βάρος της Αττικής.