Διοίκηση Δούρου (2016 -2019): τρία χρόνια έργα

Διοίκηση Πατούλη (2019 – 2022): τρία χρόνια λόγια (και… δικαιολογίες)

Για μία ακόμη φορά η Διοίκηση Πατούλη δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσε με την Επερώτησή της η “Δύναμη Ζωής”: Πότε επιτέλους θα γίνει η δημοπράτηση της Β Φάσης των έργων στον Φαληρικό Όρμο για την δημιουργία του Δημόσιου, Οικολογικού Πάρκου;

Κατά την χθεσινή συζήτηση της Επερώτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Διοίκηση Πατούλη και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δεν έδωσαν ούτε καν μια ενδεικτική ημερομηνία.

Παραπέμπεται έτσι το έργο στις καλένδες.

Καθόλου τυχαίο αυτό, αν σκεφθεί κανείς ότι ο πολιτικός χώρος της Δεξιάς, επί της ουσίας αντιστρατεύεται τον ίδιο τον χαρακτήρα αυτού του έργου.

Είναι εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα του.

Θέλουν μόνο ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την παραλιακή ζώνη. Η Ανάπλαση του φαληρικού Όρμου είναι το αντιπαράδειγμα σε αυτήν την επέλαση μεγάλων συμφερόντων, γι’ αυτό άφησαν το χώρο (πρώην Ολυμπιακή εγκατάσταση) να ρημάζει και γίνεται σκουπιδότοπος από το 2004 και μετά.

Είναι επίσης εναντίον του Οικολογικού χαρακτήρα του έργου.

Θέλουν μόνο μεγάλες εμπορικές χρήσεις και κέντρα αχαλίνωτου καταναλωτισμού για μεγάλα ιδιωτικά κέρδη. Δεν θέλουν αυτήν την Ανάπλαση, που έχει σχεδιασθεί από Έλληνες επιστήμονες και προβλέπει εκτεταμένες φυτεύσεις υψηλού πρασίνου μεσογειακής χλωρίδας, ανοιχτούς πολιτιστικούς χώρους, χώρους άσκησης και ευεξίας μέσα στο πάρκο, 3 μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές, ποδηλατόδρομους, μικρής κλίμακας υποδομές εστίασης και διασκέδασης -ακόμη και ανασύσταση της φυσικής παραλίας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν καθαρισθεί ο Κηφισός.

Φωτό αρχείου

Με στοιχεία η απραξία / αδιαφορία της Διοίκησης Πατούλη

Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν “βγάζουν κέρδη” για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, φέρνουν όμως ισορροπία, χαρά και ευεξία στους ανθρώπους. Για αυτό η παράταξη που υπηρετεί πιστά τα μεγάλα συμφέροντα δεν προχωρά το έργο. Αυτό τόνισε, αναπτύσσοντας την Επερώτηση εκ μέρους της “Δύναμης Ζωής”, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρ. Καραμάνος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών.

Και παρέθεσε απτά και συγκεκριμένα στοιχεία για το τι έχει γίνει.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2016, που ο χώρος παραδόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, η Διοίκηση υπό την Ρένα Δούρου, προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς το έργο. Έκανε την Δημοπράτηση της Α Φάσης, έλυσε τα ζητήματα των Αδειοδοτήσεων και έφθασε την Α Φάση σε ποσοστό ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου άνω του 60%. Γκρεμίστηκε η παλιά υπερυψωμένη Λεωφόρος Ποσειδώνος, κατασκευάστηκε η νέα, σύγχρονη Λεωφόρος, φτιάχτηκε το αντιπλημμυρικό κανάλι που προστατεύει μια περιοχή που κινδύνευε από πλημμύρες και μάλιστα με αυξημένο συντελεστή προστασίας. Και το κυριότερο ετοίμασε την Δημοπράτηση της Β Φάσης, παραδίδοντας έτοιμα τεύχη Δημοπράτησης, επικαιροποιώντας την Μελέτη του 2013, πάντα με τα Ελληνικά Μελετητικά Γραφεία, που έχουν μελετήσει το έργο από το 2004. Πρόκειται δε για στάδιο Μελέτης “προωθημένη Οριστική Αρχιτεκτονική Μελέτη”, υπερεπαρκής για την Δημοπράτηση. Και το αναφέρουμε αυτό, παρότι εξειδικευμένη λεπτομέρεια, διότι η Διοίκηση Πατούλη λέει ότι δεν ήταν επαρκής η Μελέτη. Βέβαια το λέει αυτό “ο γιατρός κ. Πατούλης”, όπως του αρέσει να αυτοπροσδιορίζεται -όχι προφανώς κάποια αρμόδια επιστημονικά στελέχη ή υπηρεσίες-, αμφισβητώντας επιστήμονες υψηλού κύρους, από τους καλύτερους της χώρας μας, με Μελέτες παγκόσμιας εμβέλειας. Προσάγει δε επιπλέον το έωλο επιχείρημα ότι κατά την εκτέλεση της Α Φάσης υπήρξαν τροποποιήσεις της Μελέτης που αύξησαν το κόστος, αποκρύπτοντας όμως την πραγματική αιτία, ότι δηλαδή αυτές οι τροποποιήσεις της Μελέτης οφείλονταν σε αλλαγή των κανονισμών για την αντιπλημμυρική προστασία, που θεσμοθετήθηκαν το 2018 ενόψει της κλιματικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω το διάστημα 2016 -2019, επί Διοίκησης Ρένας Δούρου.

Και τι έκανε η επόμενη Διοίκηση υπό τον κ. Πατούλη;

Απλά, πολύ απλά, τράβηξε χειρόφρενο!

Η Α Φάση, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί! Σέρνεται… Δίδονται παρατάσεις επί παρατάσεων! Ούτε λίγο ούτε πολύ επτά (!) διαδοχικές παρατάσεις 4μηνης ή 5μηνης διάρκειας, έχει δώσει η Διοίκηση Πατούλη, για την Α Φάση.

Η δε Β Φάση ούτε καν έχει ημερομηνία -στόχο για το την Δημοπράτηση.

Αρχικά ο κ. Πατούλης έλεγε ότι η Β Φάση θα δημοπρατείτο εντός του 2020 (βλ. Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Αττικής 11.06.2020).

Μετά “ανακάλυψε” ότι τάχα δεν υπήρχε χρηματοδότηση για το έργο. Κι έναν ολόκληρο χρόνο μετά, τον Μάιο του 2021, πανηγύριζε για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ήταν μια fake ένταξη γιατί έγινε με πιστώσεις που είχαν ύψος το ιλιγγιώδες ποσό των ΜΗΔΕΝ ευρώ . Κι έτσι τίποτε δεν μπορούσε να γίνει ούτε καν να ξεκινήσει η Δημοπράτηση. Το είπαμε τότε αυτό και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου – καταγγελία της Δύναμης Ζωής, στις 14 Μαΐου 2021.

Πρόσφατα στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκε μια Πρόσκληση του ΕΣΠΑ αλλά με προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. €, που δεν καλύπτει ούτε το καν το μισό του Προϋπολογισμού της Α Φάσης (που είναι 110 εκατ. €). Πόσο μάλλον την Β Φάση… Στο δε Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή” του ΕΣΠΑ 2021 -2027, ναι μεν έχει ονοματισθεί το έργο, όμως ο συνολικός προϋπολογισμός για όλα τα εντασσόμενα έργα σε πανελλαδική κλίμακα, ανέρχεται σε μόλις 131, 4 εκατ. €.

Το συμπέρασμα είναι ότι επιχειρείται από την Διοίκηση Πατούλη να υπάρξει μια δικαιολογία για όλην αυτήν την τεράστια καθυστέρηση του έργου -και τίποτα περισσότερο. Καθώς, η Β Φάση των εργασιών θα μπορούσε κάλλιστα να έχει χρηματοδοτηθεί από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η δε επιβάρυνση δεν θα υπερέβαινε τα 30 εκατ. € ετησίως για 3 χρόνια. Κάτι απολύτως εφικτό αλλά -όπως τεκμηριώσαμε παραπάνω- αντίθετο με την πολιτική βούληση και την στοχοθεσία της Δεξιάς.

Το Δημόσιο Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο θα έβαινε τώρα προς ολοκλήρωση, αν είχε εκλεγεί άλλη Διοίκηση το 2019 και όχι ο κ. Πατούλης. Η Δύναμη Ζωής συνεχίζει τον αγώνα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου -Ταύρου που ομόφωνα στηρίζουν το έργο, μαζί με τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου, που θα απολαμβάνουν αυτό το θαυμάσιο Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς απέχει μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και λιγότερο από 10 λεπτά από το κέντρο του Πειραιά.

Share This