Η νυν Περιφερειακή Αρχή δεν αξιοποίησε την εμπειρία της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής

Τηλεδιάσκεψη είχε η Ρένα Δούρου με την Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α), εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Ιωάννη Δαβερώνη και τα στελέχη του Δ.Σ κ.κ. Γκόνο Χρήστο, Γιαννούλη Δημήτρη και Πανουργιά Μαυρίκιο. Αντικείμενο της άκρως εποικοδομητικής συνάντησης, στην οποία μετείχαν, εκτός από την επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής”, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρ. Καραμάνος και ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Κ. Παπαχρυσοβέργης, ήταν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης στην Αττική. Συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η περιφέρεια «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων λόγω Covid-19» αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), που αφήνει χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης εκτός.

Συνομολογήθηκε ότι μεταξύ των βαρύτερα πληττόμενων κλάδων, είναι η εστίαση και για αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να στηριχθεί άμεσα ο κλάδος για να μπορέσει να ανακάμψει και να αποφευχθούν χιλιάδες μόνιμα λουκέτα.

Η κυβέρνηση δεν παρείχε πραγματική στήριξη με ρευστότητα μέσω επιχορηγήσεων στην εστίαση. Άφησε τις Περιφέρειες να τρέξουν προγράμματα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) δεσμεύοντας τεράστια ποσά και τελικά να δώσουν πολύ λίγα χρήματα (αφού η συμμετοχή των επιχειρήσεων για παράδειγμα στην Αττική ξεπέρασε τις 10.000 επιχειρήσεις για 250 εκ. ευρώ) και να μείνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης εκτός χρηματοδότησης λόγω της στάθμισης των κριτηρίων επιλογής των επιχειρήσεων.

Η Αττική αντέγραψε το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία που είχε η Περιφέρεια Αττικής κατά τη θητεία της Διοίκησης της “Δύναμης Ζωής” από τα δύο προγράμματα ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων στην Ανατολική και την Δυτική Αττική.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη για ένα νέο και στοχευμένο στην εστίαση πρόγραμμα με άλλα κριτήρια, για την στήριξη του εισοδήματος που έχει χαθεί λόγω της πανδημίας. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, τα δύο μέρη συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή και να έχουν εκ νέου επικοινωνία.

Share This