Σε γραπτή δήλωση του Συνδυασμού Δύναμης Ζωής της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του εκπροσώπου Τύπου, Γ. Μοίρα, γνωστοποιείται ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής για τα μέτρα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών προς όφελος τόσο του θεσμού των Λαϊκών Αγορών όσο και της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα:

• Με πολιτική μας απόφαση δεν εφαρμόσαμε τον νόμο Χατζηδάκη – Σκορδά, για τις ανανεώσεις των αδειών των πωλητών με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

• Μετά από τρεις παρατάσεις που δώσαμε η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ελάχιστες απώλειες. Θυμίζουμε ότι τον Γενάρη του 2015 μόνο 800 πωλητές επί συνόλου 3.370, είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα δικαιολογητικά.

• Το ίδιο πράξαμε και για τους παραγωγούς πωλητές που επί δύο περίπου χρόνια δεν μπορούσαν να θεωρήσουν τις άδειές τους.

• Ακολουθήσαμε διαφορετική πολιτική ως προς τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων σεβόμενοι τις δυσκολίες της εργασίας και την άσχημη οικονομική κατάσταση των πωλητών.

• Θυμίζουμε ότι μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014, επιβλήθηκαν στις λαϊκές αγορές πρόστιμα άνω του 1.000.000 ευρώ.

• Εφαρμόσαμε τον θεσμό των κουπονιών των λαϊκών αγορών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αναδεικνύοντας έτσι το αλληλέγγυο πρόσωπο των λαϊκών αγορών.

• Υλοποιείται διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή των λαϊκών αγορών, συνολικής δαπάνης 1.000.000 ευρώ.

• Καθιερώσαμε την γιορτή των λαϊκών αγορών σε ετήσια βάση.

• Ψηφίσαμε νέο κανονισμό λειτουργίας, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών.

• Ρυθμίσαμε τα χρέη των πωλητών.

• Τοποθετήσαμε νέου τύπου χημικές τουαλέτες στις αγορές, με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες των λαϊκών αγορών.

• Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τα φαινόμενα διαφθοράς, εκβιασμών και εξαπάτησης, κάθε είδους εξάρτησης και “μαφίας” που είναι ξένα σώματα για τον θεσμό των λαϊκών αγορών. Δείξαμε μηδενική ανοχή και διευκολύναμε τις διωκτικές αρχές στο έργο τους, εκεί που οι άλλοι “απλά” έκρυβαν στα συρτάρια τους τις καταγγελίες.

Προγραμματισμός δράσης για την επόμενη θητεία

Α ενότητα – Θεσμική κατοχύρωση

Η Περιφέρεια θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

1. Πλήρης εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στη λειτουργία του θεσμού και να παταχθεί η γραφειοκρατία.

2. Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

3. Διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων (αδειούχων και υπαλλήλων).

4. Άνοιγμα των λαϊκών αγορών σε νέα προϊόντα.

5. Θεσμοθέτηση της λειτουργίας των αγορών σε σταθερά σημεία με τις κατάλληλες και σύγχρονες υποδομές.

6. Πλήρης υλοποίηση της ανταποδοτικότητας του ημερήσιου δικαιώματος.

7. Ένταξη των πωλητών στους επιμελητηριακούς θεσμούς ώστε να αξιοποιηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ.

Β ενότητα – Καθημερινότητα

1. Εφαρμογή της κανονιστικής απόφασης με διαγραμμίσεις των λαϊκών αγορών, δημιουργία καταστάσεων θέσεων αναρτημένων στο διαδίκτυο.

2. Χορήγηση θέσεων με βελτιώσεις και αποδόσεις, με διαφανή διαδικασία.

3. Πλήρης και ουσιαστική επόπτευση των αγορών με έμφαση την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού.

4. Πλήρης τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας, ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της καθαριότητας.

5. Πλήρης σηματοδότηση των σημείων που λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

6. Φύλαξη των λαϊκών αγορών.

Γ ενότητα – Αξιοπρεπές μεροκάματο

Εκτός της προσπάθειας εξάλειψης του αθέμιτου ανταγωνισμού, της δημιουργίας σταθερών χωρών λειτουργίας, της βελτίωσης και απόδοσης θέσεων, της προβολής του θεσμού, θεωρούμε ότι οι λαϊκές αγορές πρέπει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο όγκο καταναλωτών.

1. Δημιουργία απογευματινών λαϊκών αγορών.

2. Οι θέσεις των πωλητών που θα μείνουν κενές από αυτούς που θα επιλέξουν τις απογευματινές δεν θα καλύπτονται από νέους πωλητές, αλλά θα διαγράφονται και η λαϊκή αγορά θα συμπτύσσεται ώστε να μειώνεται ο όγκος της και ο συνολικός αριθμός των πωλητών και να εξαλειφθεί ο σημερινός υπερεπαγγελματισμός.

3. Προστασία του θεσμού από έκνομες δραστηριότητες όπως οι παραλαϊκές, μη νόμιμες αγορές καταναλωτών, κ.α.

Δ ενότητα – Κοινωνικός αντίκτυπος των λαϊκών αγορών

1. Συνεργασία με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για το οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό αποτύπωμα των λαϊκών αγορών.

2. Πλήρης διαχείριση των απορριμμάτων και αξιοποίηση των ως πηγή πλούτου.

3. Αξιοποίηση και συντονισμός της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης του θεσμού.

4. Αξιοποίηση του θεσμού από τα σχολεία στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Share This