Σε μια “ψευτο-διαβούλευση” για τους τύπους και όχι για την ουσία της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προχωρά η Διοίκηση της Περιφέρεια Αττικής, σε μία ακόμη προσπάθεια συνειδητής και σχεδιασμένης καθυστέρησης της δημοπράτησης του έργου. Μια “διαβούλευση”από την οποία έχουν αποκλεισθεί οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι μέσα από αυτήν την “ψευτο-διαβούλευση” καλλιεργείται το έδαφος για την αλλαγή του σχεδιασμού της Ανάπλασης, γεγονός που θα συνεπιφέρει νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και νέα καθυστέρηση. Σχετική είναι χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Παράλληλα, προωθείται η αλλαγή του χαρακτήρα του έργου, με εκχώρηση Δημόσιων λειτουργιών, καθώς διακαής στόχος της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι η δημιουργία ΣΔΙΤ (βλ. Σύμβαση Οικονομικού Συμβούλου). Γι’ αυτό άλλωστε και αντιτίθεται τόσο σθεναρά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, επικαλούμενη έωλα επιχειρήματα, όπως ότι τάχα κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, αν δεν παραμείνει υπεύθυνη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Περιφέρεια Αττικής. Στην πραγματικότητα είναι τόσο απλό και εφικτό, το να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του οποίου να προβλέπεται ότι υπεύθυνη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η Περιφέρεια Αττικής. Άλλοι λοιπόν είναι οι λόγοι που ο Φορέας Διαχείρισης δεν συστήνεται και προφανώς οι λόγοι αυτοί σχετίζονται με την είσοδο μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων στο έργο.

Επιχειρείται έτσι να ακυρωθεί η μόνη Δημόσια παρέμβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, επιχειρείται να ακυρωθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας του Οικολογικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου και σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι οι πολίτες:

Α) Τα συσσωρευμένα χώματα συνεχίζουν να ορθώνουν τείχος μεταξύ της πόλης και της θάλασσας απειλώντας την υγεία των κατοίκων, πέρα από την απαξίωση του έργου. Η δε εφικτή και συμβατή με τη Μελέτη της Α Φάσης επίλυση του προβλήματος αυτού, με διάστρωση των χωμάτων, που θα μπορούσε και θα όφειλε να υλοποιηθεί άμεσα, σκοντάφτει πάνω στην ανικανότητα της “άριστης” Διοίκησης της δεξιάς στην Περιφέρεια Αττικής. Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί εμφατικά από το Κοινό Ομόφωνο Ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου στις 13 Μαρτίου 2023. Παράλληλα, η παράταξή μας έχει καταθέσει σχετική Επερώτηση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Β) Η Α Φάση των έργων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα καρκινοβατεί έχοντας λάβει 8 παρατάσεις επί “άριστης” δεξιάς Διοίκησης του κ. Πατούλη. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, όμως η σχετική πίστωση στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής έτους 2023 είναι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Το τραγικό είναι ότι δεν έχουν καν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, με συνέπεια σε κάθε μεγάλη μπόρα να έχουμε πλημμύρες. Παράλληλα, δεν έχει κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο στο Κηφισό, με συνέπεια οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται από την έντονη δυσοσμία των στάσιμων νερών. Η δε συνολική εικόνα του έργου, την οποία έχει κάθε πολίτης που το διατρέχει, είναι μία εικόνα εγκατάλειψης, μια εικόνα αποκαρδιωτική.

Γ) Η δημοπράτηση της Β Φάσης, με τη δημιουργία του Οικολογικού πάρκου, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Επικαλείται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι τάχα εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ, αποκρύπτει όμως ενοχικά τον ακροτελεύτιο όρο της σχετικής Απόφασης (9ΤΑ046ΜΤΛΡ-ΡΜΣ) που λέει ξεκάθαρα ότι η Β φάση δεν έχει ακόμη ενταχθεί και «θα» υπάρξει γι’ αυτήν νέα διακριτή πρόσκληση: Όσον αφορά την φάση Β’ του έργου, η συγκεκριμένη απόφαση ένταξης δεν αποτελεί απόφαση χορήγησης κρατικής ενίσχυσης στον δικαιούχο, ούτε και δεσμεύει ως προς το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης το οποίο θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο ένταξης της Β’ φάσης στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027, βάσει διακριτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Ψεύδεται, δε, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής όταν λέει ότι όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχαν Μελέτες και Χρηματοδότηση. Η αλήθεια είναι ότι παρέλαβε από την Διοίκηση της Ρένας Δούρου επικαιροποιημένη Μελέτη σε επίπεδο “προχωρημένης Οριστικής Μελέτης για το Κτιριακό και το έργο διαμορφώσεων Περιβάλλοντος Χώρου”, η οποία είχε ανατεθεί βάσει της υπ’ αρ. 3429/2018 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: ΩΜ027Λ7-43Π) και είχε παραληφθεί από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία. Από δε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για το έργο, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός: 110 εκατ. για το ανάγλυφο του Πάρκου και τα έργα υποδομής του + 35 εκατ. ευρώ για τις Φυτεύσεις και αναμενόμενη εύλογη έκπτωση 40%). Αυτό θα σήμαινε περίπου 30 εκατ. κατ’ έτος για 3 χρόνια. Μα η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την πλήρη ανοχή της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ήταν 28 εκατ. ευρώ το 2019, 32 εκατ. ευρώ το 2020 και 193 εκατ. ευρώ το 2021. Θα αρκούσε το να μην γινόταν αυτές οι περικοπές για να χρηματοδοτηθεί άνετα το έργο!

Συμπερασματικά.

Σχεδόν 4 χρόνια τώρα η δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με ψεύδη και τεχνάσματα, καθυστερεί συνειδητά και συστηματικά το έργο.

Επιτίθεται στα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου με πρωτοφανή τρόπο, χαρακτηρίζοντας ως «παρωδία» το Κοινό και Ομόφωνο Ψήφισμά τους!

Όμως, η ώρα της εξόδου του κ. Πατούλη έφθασε! Θα του την δείξουν οι πολίτες στις Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Τότε και μόνον τότε θα γίνει η Δημοπράτηση της Β΄ Φάσης με τη δημιουργία του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου και θα ξαναρχίσει η ταχύρρυθμη προώθηση των εργασιών.

Share This