Ρ. Δούρου και Ν. Ηλιόπουλος έθεσαν το θέμα της αποκατάστασης από το Δήμο και την Περιφέρεια του ιστορικού χώρου μνήμης

Τιμή και δόξα στην εποποιία της ΕΠΟΝ

Την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν σήμερα η Δύναμη Ζωής και η Ανοιχτή Πόλη με επίσκεψη αντιπροσωπείας τους με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου και τον Νάσο Ηλιόπουλο, στο σπίτι όπου ιδρύθηκε η οργάνωση στους Αμπελόκηπους. Τον Νάσο Ηλιόπουλο και τη Ρένα Δούρου συνόδευαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη, καθώς και μέλη της Ανοιχτής Πόλης και της Συντονιστικής Γραμματείας της Δύναμης Ζωής. Ο Ν. Ηλιόπουλος και η Ρ. Δούρου έθεσαν το αίτημα της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού χώρου μνήμης, προαναγγέλλοντας κοινές πρωτοβουλίες προς το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

Ν. Ηλιόπουλος: Να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ανοιχτή Πόλη” Νάσος Ηλιόπουλος παρατήρησε: “Αντιπροσωπεία της Ανοιχτής Πόλης και αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής, είμαστε σήμερα εδώ όχι μόνο για να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη στον χώρο που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, μια από τις πιο σημαντικές ψηφίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, της σύγχρονης αντίστασης της χώρας για ελευθερία και δημοκρατία αλλά γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε αυτή την μνήμη. Δυστυχώς η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν σέβεται την μνήμη της. Το επόμενο διάστημα η Δύναμη Ζωής στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, θα πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να υπάρξει αίτημα από τον Δήμο Αθηναίων προς την Περιφέρεια Αττικής για την απαραίτητη χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός ιστορικού χώρου μνήμης. Ενός χώρου που πρέπει να σεβαστούμε και να αναδείξουμε. Θέλω να ελπίζω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ανταποκριθούν σε αυτό το σύγχρονο καθήκον που έχουν απέναντι στην ιστορία της χώρας”.

Ρ. Δούρου: Μας εμπνέουν οι αγώνες και η αυτοθυσία των Επονιτών

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα είναι περήφανη για την δρακογενιά, για τα ηρωικά και αδούλωτα νιάτα του 1943 αλλά και χρόνια μετά. Είμαστε αναγκασμένοι, μιας και ο φασισμός απειλεί τις ζωές όλων μας, να εμπνεόμαστε από τους αγώνες και την αυτοθυσία τους. Η Δύναμη Ζωής έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί την Ιστορία πολυτέλεια. Το έχει αποδείξει με τη συμβολή της στην αποκατάσταση του σπιτιού των νέων μας στη Καλλιθέα, με τα σπίτια που χρειάστηκε να δώσουμε χρήματα, δίνοντας την μάχη κατά της λήθης με πράξεις και όχι μόνο λόγια. Είμαι σίγουρη, όπως είπε και ο αγαπητός σύντροφος Νασος Ηλιοπουλος, ότι τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και ο κ. Πατούλης, θα ακολουθήσουν τις καλές πρακτικές της Δύναμης Ζωής και θα τιμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δρακογενιά και τα νιάτα της Κατοχής”.

Λίγα λόγια για την ΕΠΟΝ

Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων ιδρύθηκε σαν σήμερα, μέσα στην σκλαβιά της κατοχής της χώρας μας από τον γερμανικό ναζισμό και τον ιταλικό φασισμό, τον Φεβρουάριο του 1943, σε ένα σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους. Η θρυλική ΕΠΟΝ ιδρύθηκε από οργανώσεις νέων εκείνης της περιόδου και ήταν η μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας της χώρας. Συσπείρωσε στις τάξεις της πάνω από 600.000 νέες και νέους παντού σε όλη την Ελλάδα.

Με κεντρικό της σύνθημα το “Πολεμάμε και Τραγουδάμε” κατάφερε όχι μόνο να εμπνεύσει την νεολαία της κατοχής στο να πάρει τα όπλα ενάντια στον κατακτητή για την απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά και να ξεδιπλώσει σε αφάνταστα δύσκολες καταστάσεις μια γιγάντια εκπολιτιστική και εκδοτική δραστηριότητα σε πόλεις και χωριά.

Πρωτοστάτησε στην ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης, περισσότεροι από 8.000 ένοπλοι Επονίτες έδωσαν μάχες ενάντια στον κατακτητή, πάλεψε ενάντια στην πείνα, δήλωνε παρών στα σαμποτάζ εναντίον του εχθρού, οργάνωσε διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ χιλιάδες μέλη της πότισαν το δένδρο της λευτεριάς της πατρίδας μας.

Share This