Χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, προωθεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες πολιτικές ισοπέδωσης κάθε δημόσιας υποδομής και δημόσιου αγαθού.

Με ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» 263 άρθρων που έφερε στη Βουλή, προωθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης για ιδιαίτερα σημαντικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που  μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τους παρακάτω λόγους:

  1. Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ύδατος και μάλιστα σε αντίθεση σε όσα ξεκάθαρα, σταθερά και αμετακίνητα έχει κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με μια σειρά από σχετικές αποφάσεις του (ΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022 και 1886/2022).
  2. Στον τομέα των υδάτων της χώρας δεν υπάρχει και δεν νοείται ανταγωνιστική αγορά νερού ώστε να απαιτείται η ρύθμισή της από Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
  3. Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου επέρχεται κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, καταργώντας τον πυρήνα του ιδρυτικού νόμου 1069/1980 των ΔΕΥΑ.
  4. Δημιουργεί ρυθμιστική αρχή, της οποίας η ύπαρξη συνιστάται στη ρύθμιση κανόνων ελεύθερης αγοράς (ενέργεια) και η οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην παροχή υπηρεσιών ύδατος. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείριση του δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι οικονομικό μέγεθος που υπόκειται σε ανταγωνισμό.
  5. Θεσμοθετεί πόρους και κυρώσεις σε βάρος των ΔΕΥΑ και υπέρ της νέας ρυθμιστικής αρχής (με ποσοστό επί του τζίρου) χωρίς να αναγνωρίζει τον κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ επιφέροντας οικονομική αποδυνάμωση και απαξίωση.
  6. Επιβάλλει, μέσω της προτεινόμενης ρυθμιστικής αρχής, συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, χωρίς προηγουμένως να προτείνονται μέτρα για την υποστήριξή τους.
  7. Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις ΔΕΥΑ, δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από ΔΕΥΑ, που είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για θέματα Ύδρευσης –Αποχέτευσης.
  8. Παραπλανητικά συνδέει την σκοπιμότητά του με δήθεν οδηγίες της ΕΕ (οι οποίες αποκλειστικά αφορούν στην ενέργεια). Αποκρύπτει πως σε καμία περίπτωση οι έξι πυλώνες, του άρθρου 3, του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβάλουν τέτοιας μορφής ρύθμιση.
  9. Δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαβούλευση και συναίνεση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

Η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, θα το μετατρέψει σε εμπόρευμα και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, ενώ θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο νερό ως βασικό αγαθό.

Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση ανάκτησης των επιχειρήσεων ύδρευσης από τους ιδιώτες και η υπαγωγή τους στον δημόσιο έλεγχο, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι σε 10 μέρες, στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ξεκινά στη Νέα Υόρκη η Διάσκεψη του ΟΗΕ – «Το Νερό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», για μια αποτίμηση της δεκαετίας δράσεων την περίοδο 2018-2028, του σχεδίου που προωθεί ο Γ.Γ. του Οργανισμού Α. Γκουτιέρες, που με σαφήνεια έχει πάρει θέση: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο». «Λαϊκιστή θα τον θεωρούσε η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία κινείται ακριβώς στον αντίποδα του νερού ως ανθρωπίνου δικαιώματος και δημοσίου αγαθού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ζητά από την Κυβέρνηση την απόσυρση του.

 

Share This